Βενεζουέλα - πηγές: Και δεύτερος υπουργός του Μαδούρο επισκέφτηκε την Ελλάδα

Βενεζουέλα - πηγές: Και δεύτερος υπουργός του Μαδούρο επισκέφτηκε την Ελλάδα Facebook Twitter
2

Ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης Μαδούρο έχει επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν την Ελλάδα, όπως είχε προσγειωθεί «εν κρυπτώ» και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη που έχουν προσγειωθεί τους τελευταίους μήνες σε ελληνικά αεροδρόμια.

Σε σημερινό δημοσίευμά του, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει πως συνολικά 8 αεροσκάφη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν προσγειωθεί τους τελευταίους 10 μήνες σε ελληνικά αεροδρόμια, όχι μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στο Ηράκλειο και στην Καβάλα.

Στις 4 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες από την προσγείωση του αεροσκάφους με τα διακριτικά YV 2486 στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ένα άλλο αεροσκάφος της κρατικής υπηρεσίας πετρελαίου της Βενεζουέλας με διακριτικά YV 3360 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 13 Φεβρουαρίου, το ίδιο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί και πάλι στο Ηράκλειο.

Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις πτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι και η Ελλάδα διαδραματίζει κάποιον -έστω δευτερεύοντα ρόλο- στη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο εξωτερικό.

Η παράταξη του Χουάν Γκουαϊδό, καταγγέλλει πως ο Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί ελληνικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο του σχεδίου του για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, «και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία».

Υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εξετάζουν τις διαδρομές των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ευρώπη και στην Ασία τους τελευταίους μήνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στις 10 Νοεμβρίου 2018 το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας, προερχόμενο από το Μαρόκο.

«Το αεροσκάφος με διακριτικά YV 3360 έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τον ίδιο τον Νικολάς Μαδούρο, συγγενείς του αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, όπως η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία έχει μεταβεί με αυτό στην Τουρκία. Αυτές οι πτήσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ από την κυβέρνηση, αποτελούν κρατικό μυστικό» υποστηρίζει στην εφημερίδα πολιτική πηγή από τη Βενεζουέλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η επίσημη αιτιολογία για να δοθεί άδεια προσγείωσης ήταν η ανάγκη ανεφοδιασμού. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να ανασκευάσουν και να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση παράνομης εξαγωγής χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας.

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση την αποσαφήνιση αυτή, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση στελεχών του Χουάν Γκουαϊδό με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, όπως έχουν ζητήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άνχελ Αλβαράδο, βουλευτής της βενεζουλάνικης αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Είναι μια έρευνα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη. Εκτιμούμε ότι αεροσκάφη βγάζουν χρυσό από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας με ιδιωτικά αεροσκάφη όπως αυτά που προσγειώνονται στην Ελλάδα. Δεν έχουμε στοιχεία, αλλά θα θέλαμε οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να διαπιστώσουμε τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη αυτά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σημείωσε ότι ο υπουργός Αρεάσα δεν είχε καμία επίσημη συνάντηση στην Αθήνα. «Ήταν στάση για τεχνικούς λόγους, μισής, μίας ώρας, για ανεφοδιασμό, για να συνεχίσει το αεροσκάφος το ταξίδι του στο Καράκας», υποστήριξε αν και η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είχε κάνει λόγο στη δική της ανακοίνωση για παραχώρηση της αίθουσας VIP για «μερικές ώρες» και όχι για μία μόνο ώρα. 

Βέβαια και η ΥΠΑ είχε υπογραμμίσει πως «πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου».

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, είχε τότε χαρακτηρίσει «βλακώδη» τον ισχυρισμό ότι η προσγείωση του αεροσκάφους με τον ΥΠΕΞ Αρεάσα στην Αθήνα συνδέεται με κρυφή επιχείρηση εξαγωγής χρυσού.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ