«Ασαφές και χαοτικό το νομικό πλαίσιο για την Airbnb»: Καθηγητές Νομικής εξηγούν τα προβλήματα

«Ασαφές και χαοτικό το νομικό πλαίσιο για την Airbnb»: Καθηγητές Νομικής εξηγούν τα προβλήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
4

«Ασαφές και χαοτικό» χαρακτηρίζει το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με σύγχρονα τουριστικά προϊόντα, όπως η Airbnb, ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Αχιλλέας Κουτσουράδης, σημειώνοντας πως τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες στο εξωτερικό ήταν απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Την ίδια ώρα, «υπάρχουν παρωχημένες διατάξεις και νόμοι που μπορεί να έχουν θεσπιστεί πριν από 90 χρόνια και να ρυθμίζουν ακόμη τις σχέσεις πελατών και ξενοδόχων» ανέφερε ο καθηγητής, στο πλαίσιο της ημερίδας «Δίκαιο του τουρισμού- επίκαιρα ρυθμιστικά ζητήματα», που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι ρυθμίσεις για την Airbnb, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι περιορισμένες (η τελευταία ήταν το 2017) και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τη φορολόγηση εισοδημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, όπως θέματα προστασίας περιβάλλοντος, real estate κτλ. Επίσης πρέπει να ρυθμιστεί με λεπτομέρειες ποιος μπορεί να νοικιάζει το ακίνητό του μέσω airbnb για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως σήμερα, με τους ξενοδόχους, όπως επεσήμανε ο καθηγητής. Οι ασάφειες και τα κενά του νόμου όμως, αγγίζουν και τον δυσαρεστημένο πελάτη του airbnb καταλύματος που θα ήθελε ενδεχομένως να κινηθεί νομικά, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, δεν είναι ξεκάθαρο εναντίον ποιου θα στραφεί (κατά του ιδιοκτήτη ή της εταιρείας) και ποιο δίκαιο θα ισχύσει.

Για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών airbnb έκανε λόγο και ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας (UNIC), ο οποίος τόνισε ότι «η φορολογική αντιμετώπιση στον τουρισμό ανάλογα με το προϊόν είναι διαφορετική και αυτό δημιουργεί ανισότητες και εσωτερικό ανταγωνισμό εθνικό». «Η φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ξενοδοχείο είναι πολύ μεγαλύτερη και πολλαπλή από ό,τι στο airbnb ενώ την ίδια ώρα το airbnb τείνει να είναι ένα τουριστικό προϊόν που μοιάζει με το ξενοδοχείο». Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ανταγωνιστική τουριστική οικονομία συνολικά και φοροελαφρύνσεις, όσο το δυνατόν, και σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Καλά είναι ωστόσο τα νέα σε ό,τι αφορά το οργανωμένο ταξίδι και το νέο νομικό πλαίσιο της ταξιδιωτικής σύμβασης, για το οποίο μίλησε ο λέκτορας Νομικής του ΑΠΘ, Απόστολος Τασίκας. Σύμφωνα με τον κ.Τασίκα η οδηγία καλύπτει μοντέρνες μορφές οργανωμένου ταξιδιού όπως αυτές που γίνονται μέσω του διαδικτύου και καθιστά υπεύθυνο απέναντι στον καταναλωτή, εκείνον που εμφανίζεται ως διοργανωτής του ταξιδιού. «Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος μπαίνει σε μια ιστοσελίδα για να κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου και η εταιρεία τον παραπέμπει να νοικιάσει όχημα, ξενοδοχείο κτλ, τότε τη ευθύνη για το συνολικό ταξίδι την έχει η εταιρεία, στη σελίδα της οποίας απευθύνθηκε αρχικά είτε είναι ελληνική είτε αλλοδαπή» εξήγησε ο κ.Τάσικας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ελλάδα / Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι κοινωνικές στάσεις όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι στην Ελλάδα το 40% των ανδρών θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά απαράδεκτη, έναντι 20% των γυναικών.
THE LIFO TEAM
ΕΟΔΥ ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελλάδα / ΕΟΔΥ: Ορίστηκε νέο Επιστημονικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ένα επεισόδιο ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και μια υπάλληλο του Οργανισμού, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του Συμβουλίου
THE LIFO TEAM