Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή κάθειρξης 8 ετών στον 58χρονο προπονητή που κατηγορείται για βιασμό της 13χρονης αθλήτριας που προπονούσε.

 

Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, μετά από προσφυγή του 58χρονου προπονητή που ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση και να δεχθεί το δικαστήριο τη μεταβολή της κατηγορίας από την πράξη του βιασμού σε αποπλάνηση ανηλίκου.

 

Ο 58χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, και καθηγητής Σωματικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε αναλάβει την ανήλικη ως αθλήτρια δρόμου των 600, 800 και 1.500 μέτρων. Κατηγορείται για το αδίκημα του βιασμού κατʼ εξακολούθηση της 13χρονης ανήλικης αθλήτριας του στίβου μέσα στα αποδυτήρια.

 

Όλα ξεκινήσαν τον Μάιο του 2001, όταν η τότε ανήλικη αθλήτρια, πηγαίνοντας για προπόνηση διαπίστωσε ότι θα προπονείτο μόνο αυτή. Τότε ρώτησε τον προπονητή της πού είναι οι συναθλητές της κι εκείνος φέρεται της απάντησε: «Μια χαρά είμαστε οι δυο μας».

 

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης καταγράφονται στις περιγραφές που περιέχει η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία αναφέρει πως αφού η ανήλικη πήγε στα αποδυτήρια για να αλλάξει «Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ βρισκόταν γυμνή [....] άκουσε την πόρτα να ανοίγει και στη συνέχεια να κλειδώνει»

 

Η πρώτη της σκέψη ήταν ότι ο προπονητής ξέχασε την παρουσία της στον χώρο και έφυγε κλειδώνοντάς τη μέσα στα αποδυτήρια. Πριν προλάβει, όμως, να επεξεργαστεί την κατάσταση, ο προπονητής εμφανίστηκε μπροστά της. Η ανήλικη αιφνιδιάστηκε και επιχείρησε να ντυθεί. Τότε ο προπονητής «άρχισε να της μιλάει καθησυχαστικά, λέγοντάς της να μη φοβάται και να του δείξει εμπιστοσύνη διότι δεν θα της έκανε κάτι κακό. Κατόπιν, εκμεταλλευόμενος αφενός το σάστισμα της ανήλικης και την υπέρτερη σωματική του δύναμη», βίασε το θύμα του, επιχειρώντας να της κλείσει το στόμα. 

 

Την προειδοποίησε δε, να μη μιλήσει σε κανέναν για το τι έγινε, «απειλώντας την ότι, ακόμα και αν μιλούσε, επειδή αυτόν «τον γνώριζε όλη η Ελλάδα», δεν θα πίστευαν την ίδια και θα την θεωρούσαν τρελή, προσθέτοντας πως «ντροπή για εκείνη θα αισθανθούν και οι γονείς της».

 

Στο σχολείο την επόμενη κιόλας ημέρα, ο προπονητής ισχυρίστηκε πως αυτό «ήταν φυσιολογικό και ότι το κάνουν όλοι οι προπονητές με τις αθλήτριές τους» όπως αναφέρουν τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Ο δράστης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για δήθεν «προπονητική μέθοδο» που θα βελτίωνε τη συνεργασία τους. 

 

Μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για κάθειρξη 12 ετών, ο προπονητής οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, αλλά επικαλούμενος λόγους υγείας, σύντομα αποφυλακίστηκε και μετά από πολλές αναβολές στον δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών.

 

Ο 58χρονος ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα (ειλικρινή μετάνοια μετά την τέλεση της πράξης κ.ο.κ.), αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.