ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι 31 συλληφθέντες- «Άγρια καταστολή» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι 31 συλληφθέντες- «Άγρια καταστολή» καταγγέλλει η αντιπολίτευση Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
0

Κατειλημμένο παραμένει το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, έπειτα από τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσής του, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε άγρια καταστολή.

Η συμβολική κατάληψη των φοιτητών έγινε ενάντια στο νέο νόμο για το ΑΕΙ. Τα ΜΑΤ έφτασαν στο πανεπιστήμιο έπειτα από την ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για τη διαμαρτυρία. Οι εικόνες από τη χθεσινή επιχείρηση και τα επεισόδια που προκλήθηκαν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συνολικά συνελήφθησαν 31 άτομα κατά την επιχείρηση εκκένωσης. Σήμερα οι συλληφθέντες, που σε βάρος τους βεβαιώθηκε και πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, οδηγούνται στον εισαγγελέα.

  

 

Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνει φωτογραφία που, σύμφωνα ανάρτηση σελίδας στο Facebook για το τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, δείχνει την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεολογίας Κωνσταντίνα Ριτσάτου, πάνω από πεσμένο φοιτητή, απέναντι από τα ΜΑΤ.

Κυρία Ριτσάτου, σας ευχαριστούμε για το σημερινό μάθημα... Φωτογραφία από τον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη.

Δημοσιεύτηκε από Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ: σε κοινή θέα στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Οι συλληφθέντες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και μετά την απαγγελία των κατηγοριών αναμένεται να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο. Σε ένδειξη συμπαράστασης φοιτητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ στις 11:00 και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι εικόνες από τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «άγρια καταστολή», «εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών» που γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω και «ακραία αστυνομική βία.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις.

Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει.

Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης».

Η κυβέρνηση επενδύει στον διχασμό και απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή, σχολίασε το «Δίκτυο Νέας Γενιάς» του ΚΙΝΑλ για τα γεγονότα στο ΑΠΘ.

«Σήμερα πήραμε μια "δροσερή πνοή Δημοκρατίας" και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοίδης και η κυρία Κεραμέως. Πολυπληθής Ομάδα Δέλτα επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης να επενδύει στο διχασμό και να απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή. Όπου εκείνοι απαντάνε με βία, εμείς θα ζητάμε διάλογο και περισσότερη δημοκρατία».

Την «άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές» κατήγγειλε και η Νεολαία ΜέΡΑ25, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές.

«Τα όνειρα μας, θα γίνουν οι εφιάλτες τους. Οι κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις της φοιτητικής κοινότητας δε μπαίνουν σε καραντίνα.

Μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κεραμέως & Χρυσοχοΐδη, με την είσοδο, σήμερα, αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να εκκενώσουν την Πρυτανεία, που βρισκόταν πλήθος φοιτητών/τριών μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για να πραγματοποιήσουν κατάληψη και να εναντιωθούν στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους/στις φοιτητές/τριες και ζητάμε να αφεθούν τώρα αμέσως ελεύθεροι όλοι/όλες οι προσαχθέντες, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Στον βούρκο που μας οδηγεί η Κυβέρνηση δε θα συναινέσουμε και θα αντισταθούμε με κάθε θυσία. Ο κ. Μητσοτάκης αναπολεί μνήμες από άλλες εποχές και έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κ. Κεραμέως να καταστείλουν με όποιο τρόπο τη νεολαία, που οργανώνεται και αποτελεί το πρώτο δόρυ των κοινωνικών αντιδράσεων.

Να ανοίξουν οι σχολές και να επαναλειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο χουντικός και εκτρωματικός νόμος Κεραμέως&Χρυσοχοΐδη δε θα εφαρμοστεί και θα ανατραπεί από την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο να επανα-νομοθετηθεί. Είναι κεκτημένο πολλών δεκαετιών, με αγώνες και θυσίες. Κάτω τα χέρια σας από τους/τις φοιτητ(ρι)ές».

Από την πλευρά της η ΚΝΕ δημιούργησε βίντεο με εικόνες από τα χθεσινά γεγονότα και τίτλο «Η δημοκρατία μπήκε στις σχολές...», με αναφορά στη φράση που είχε πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ. «Κλειστά πανεπιστήμια για τους φοιτητές, ανοιχτά για την καταστολή», σχολιάζει μεταξύ άλλων το βίντεο. 

 

Συνεχίζεται η κατάληψη

Σήμερα περίπου 50 άτομα βρίσκονται μέσα στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ και καλούν σε στήριξη όσους και όσες θεωρούν καθήκον τους την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της κατειλημμένης πρυτανείας ΑΠΘ», αναφέρει κείμενο που υπογράφει η «Συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ