Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα «μπλοκάκια»

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα «μπλοκάκια» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σημαντική απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες έλαβε το ΣτΕ, που έκρινε ότι σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος, ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Νόμος του 2011 (3986/2011) απάλλασσε τους ελεύθερους επαγγελματίες από το τέλος επιτηδεύματος, για τα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Πλέον όμως προβλέπεται νέα πενταετής απαλλαγή για την περίπτωση αλλαγής αντικειμένου, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια στην αρχική επαγγελματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στη συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.

Αφορμή για τη νέα απόφαση στάθηκε η περίπτωση δικηγόρου, που το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με αντικείμενο την παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις αλλά έξι μήνες αργότερα διέκοψε την απασχόλησή του.

Το 2015 ξεκίνησε τη δικηγορία και κατά τα δύο πρώτα χρόνια του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Ο ίδιος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή που απορρίφθηκε και έτσι η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, με το Β' Τμήμα να κρίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν προβεί κατά το παρελθόν σε έναρξη εργασιών, αλλά σε διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που ασκούν τώρα και στη συνεχεία διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται για 5 χρόνια από την καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ

Ελλάδα / Η «ακτινογραφία» της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα: «Πρωταθλητές» στην ΕΕ στο κόστος στέγασης

Η μελέτη της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ καταγράφει την εκτίναξη του κόστους κατοικίας, τη μείωση της ιδιοκατοίκησης και την αυξανόμενη πίεση σε ενοικιαστές και νέους
THE LIFO TEAM
ΦΙΔΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ελλάδα / Ναύπακτος: Οδηγός βρήκε φίδι 2 μέτρων μέσα στο αυτοκίνητό της - «Ήταν τεράστιο, τρόμαξα πολύ»

«Το αυτοκίνητο έβγαζε καπνούς, το σταμάτησα στην άκρη, άνοιξα το καπό και ξαφνικά είδα το φίδι, το οποίο μόλις με είδε άρχισε να στριφογυρίζει», περιγράφει η οδηγός
THE LIFO TEAM
ΟΣΜΗ ΑΕΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ελλάδα / Οσμή αερίου στην Αττική: Άγνωστη η αιτία και η προέλευσή της - Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Πυροσβεστικής

Η τελευταία ενημέρωση για την οσμή που έγινε αισθητή από το Λαγονήσι μέχρι τη Δραπετσώνα και από τη Γλυφάδα μέχρι τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και τον Άγιο Δημήτριο
THE LIFO TEAM