Απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια 1,1 εκατ. ευρώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια 1,1 εκατ. ευρώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπίστωσε υπόθεση μεγάλης απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο με δήθεν διεθνή επιστημονική έρευνα.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου είναι Ελληνίδα ερευνήτρια που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Επικεφαλής του εν λόγω έργου ήταν μια νεαρή επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας επίσης εργαζόταν στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το έργο υποτίθεται ότι απασχολούσε ένα δίκτυο περίπου 40 επιστημόνων από όλο τον κόσμο αλλά όπως αποδείχθηκε οι υπόλοιποι ερευνητές που είχαν δηλωθεί ως συμμετέχοντες στο πρότζεκτ, δεν είχαν ιδέα για τίποτα από όλα αυτά.

Οι παράξενες πληρωμές

Η OLAF άρχισε να ερευνά την υπόθεση όταν διαπίστωσε τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο υποτίθεται πως πληρώνοντας οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες. Όπως έγινε αντιληπτό, παρότι οι επιταγές εκδίδονταν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών τελικά η κατάθεση γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλαπλούς δικαιούχους. Τις καταθέσεις έκανε προσωπικά η Ελληνίδα ερευνήτρια γεγονός που κίνησε υποψίες.

Επιθεωρητές της OLAF αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο πανεπιστήμιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελληνίδα επιστήμονας επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα. Η OLAF, με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, απέκτησε τελικά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα ψηφιακά αρχεία που αποκάλυψαν την απάτη. 

Συνδικαιούχος σε όλους τους λογαριασμούς

Όπως αποδείχτηκε, η επικεφαλής ερευνήτρια είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ερευνητές από όλο τον κόσμο και έβαζε σε κάθε περίπτωση και τον εαυτό της ως συνδικαιούχο για να έχει πρόσβαση στα χρήματα. Ακολουθώντας τα οικονομικά ίχνη, η OLAF κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η καθηγήτρια έκανα προσωπικά αναλήψεις χρημάτων ή μετέφερε χρήματα στον δικό  της λογαριασμό.

Όταν η OLAF ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους επιστήμονες που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο μεγάλο ερευνητικό έργο, αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο και δήλωσαν πλήρη άγνοια για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα, δήλωσε πως αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη.

«Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στο τέλος αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ - κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση. Η OLAF ζητά τώρα την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκε για τις εικονικές πληρωμές των ανύπαρκτων συνεργατών και συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ