Απαγορεύτηκε τελικά η συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια

Απαγορεύτηκε τελικά η συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
16


Εκδόθηκε τελικά προ ολίγου απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου, με βάση την οποία απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας, και ειδικότερα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, όπου είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις αφενός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και αφετέρου των αναρχικών για αύριο το απόγευμα.

Η απαγόρευση ισχύει από αύριο (Πέμπτη) το πρωί στις 6, μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η απόφαση αναφέρει:

Δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα εως την 24:00 ώρα της Πέμπτης 29-06-2017, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας & Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), αριστερά Πατησίων (28ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας αυτής), αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Κάνιγγος, αριστερά Βερανζέρου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Κανάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (όλη η επιφάνεια της Πλατείας και τα εφαπτόμενα πεζοδρόμια αυτής), συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ, αριστερά Μαρασλή, δεξιά Σουηδίας, αριστερά Αναπήρων Πολέμου, δεξιά Μ. Μερκούρη, αριστερά Κόνιαρη, αριστερά Λ. Αλεξάνδρας έως τη συμβολή της με την Πατησίων (28ηςΟκτωβρίου), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής.

Η πραγματοποίηση ή η απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας στην εν λόγω περιοχή κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια συνάθροιση ή πορεία θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 Π.Κ. και άλλων συναφών διατάξεων.

ΝΔ: Ο Τόσκας σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί

 

«Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί» σχολίασε πριν λίγο η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την απόφαση. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας.

Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο.

Η απόφαση είναι πρόκληση για την δημοκρατική ελληνική κοινωνία. Για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής. Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους.

Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματος τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης.

Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...».

Η προαναγγελία του Τόσκα

Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που αν και δεν θέλησε να πάρει θέση, καθώς είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και όχι της πολιτικής ηγεσίας, δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του για αυτή την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και τα «παράγωγα» αυτής.

Η ΠΟΑΣΥ έχει ανακοινώσει μια εκδήλωση, όπως την ονομάζει, χωρίς να ανακοινώσει ούτε πρόγραμμα, ούτε θέματα, ούτε ομιλητές, λέει ο αναπληρωτής υπουργός και συνεχίζει: «Ο πρόεδρός της, ο κ. Γερακαράκος, με συνέντευξή του, καλεί τους αναρχικούς να παραβρεθούν. Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί το καταλαβαίνουν. Δηλώνει επίσης ο κ. Γερακαράκος ότι το κάνουν για να βρεθεί μια λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. 'Αρα γιατί το κάνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος».

Για τον ρόλο της ΠΟΑΣΥ ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Η ΠΟΑΣΥ, εάν διαβάσετε τις ανακοινώσεις της, ανακηρύσσει τον εαυτό της ως τον "θεματοφύλακα αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας". Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου "εσείς είστε το κράτος", κ.λπ. Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να την διαταράσσει».

Δείτε τι αναφέρει όλη η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο ΕΔΩ

Ελλάδα
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

Ελλάδα / «Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

«Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία» απαντά στις επικρίσεις ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος
NEWSROOM
Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία: Το εργοστάσιο είχε ζητήσει αύξηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική πριν καεί ολοσχερώς

Ελλάδα / Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία: Το εργοστάσιο είχε ζητήσει αύξηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική πριν καεί ολοσχερώς

Στάλθηκε e-mail από την εταιρεία τροφίμων προς την ασφαλιστική με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αν αφήναμε το ΚΚΕ να διαχειριστεί την πλατεία Εξαρχείων τώρα δε θα υπήρχε αναρχικός ούτε για δείγμα. Οι Κομμουνιστές θα τους είχαν εκκαθαρίσει μέχρι να πεις «λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων του καπιταλισμού».
@cellar_door Δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση σου. Ορθώς απαγορεύονται δηλαδή τέτοιες συγκεντρώσεις, όπως καλώς απαγορεύονταν και επί Σαμαρά; Ή κακώς απαγορεύτηκε, όπως κακώς απαγορεύονταν επί Σαμαρά;
Για διάβασε πώς αντέδρασε κ πώς σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ειχε απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις ο Σαμαράς "Ξέθαψαν χουντικό;"... Αυτό έλεγαν... Αλλά τωρα που ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, μπορεί να τα κάνει. Έτσι δεν ειναι; Παραθέτω κ τον σύνδεσμο Του άρθρου οπως ειχε δημοσιευθεί στη Lifo: http://m.lifo.gr/now/politics/17384Εγω προσωπικά θεωρώ το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων νόμιμο κ συνταγματικό κ απαραίτητο αν έτσι προστατεύεται η δημόσια άσφαλεια κ γίνεται περιορισμένα. Οπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες διότι προέχει η δημόσια ασφάλεια. Και τωρα αλλά και επι Σαμάρα και όποτε γινόταν, εφόσον γινόταν οπως προβλέπει το Σύνταγμα, δεν διαφωνώ καθόλου. Το πρόβλημα ειναι Ότι την ίδια συμπεριφορά την καταδικάζει ο λαός αν προέρχεται απο την δεξιά ενω αν προέρχεται απο την αριστερά την επικροτεί. Δυο μέτρα κ δυο σταθμά; Εγώ διαφωνώ όχι με την απαγόρευση αυτή κάθεαυτή αλλά με το ότι καθιστούν τα Εξαρχεια άβατο. Το βρίσκω κατάντια κ προδοσία της δημοκρατίας! Παρακμή....! Αλλά αλίμονο, να μην περιποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους εγκληματίες αναρχικούς; Αλληλεγγύη πάνω απο ολα!
Η οργάνωση των αστυνομικών, εξ αρχής δεν είχε σκοπό να κάνει την συγκέντρωση. Δεν είναι ηλίθιοι. Η περιοχή θα γίνονταν Χαλέπι. Στην κυριολεξία. Αυτό που ήθελαν να κάνουν το πέτυχαν. Έδειξαν ότι ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε επιτέλους ότι υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπου ο νόμος δεν μπορεί να επιβληθεί. Γιατί ουσιαστικά, αυτό σημαίνει η σημερινή απαγόρευση. Ανάγκασαν δηλαδή έναν "σύντροφο" να εκδώσει μια ανακοίνωση που πιο πριν έχουν βγάλει μόνο η Κομαντατούρ και η χούντα. Πόσο πιο "δεν βρέχει κε Τόσκα, μας φτύνουν" να πάει το πράγμα;
Τόσα χημικά έχουν πετάξει στην περιοχή, τόσες αδικαιολόγητες συλλήψεις στο σωρό, τόσες σπασμένες βιτρίνες, μύτες, χέρια, μέχρι και το περίπτερο της πλατείας έχουνε ληστέψει. Τι άλλο να κάνουν οι καημένοι για να γίνουν αρεστοί στην τοπική κοινωνία;
Αυτό τώρα τι σχέση έχει με το σχόλιο μου; Πάντως, μια που το πας εκεί, η περιοχή έγινε έτσι, όχι από την αστυνομία, αλλά από την ανοχή του αναρχικού χώρου, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ιδιότητα, συμμορίες δρόμου. Εγώ εάν δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, προτιμώ την ανομία του αστυνόμου, γιατί υπάρχει μία, προβλεπόμενη από τον νόμο έστω, πιθανότητα να συλληφθεί και να βρεθεί υπόλογος γι αυτά που έκανε. Ενώ ο σύντροφος της πλατείας, κατασκευάζει μόνος του και τον νόμο του και τον αξιακό του κώδικα και δρα όπως του καπνίσει. Δικαστής Ντρεντ από τα Λίντλ. Τον Κορκονέα τον έπιασαν και είναι ακόμα μέσα ισόβια. Τα μπουμπούκια της Μαρφίν, τα ξέρει ο χώρος, αλλά τα προστάτεψε με ομερτά.
Αυτό με τις ανακοινώσεις που έχουν βγει μόνο επι Χούντας να τα λες στους φίλους σου στο χωριό γιατί όσοι μένουν Αθήνα ξέρουν πόσες τέτοιες ανακοινώσεις έχουν βγει από το 2008 μέχρι σήμερα. ΟΚ, το ξέρω ότι απλά θες να πετάξεις δηλητήριο και δεν σε νοιάζει αν έχουν δόση αλήθεια αυτά που λες αλλά σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Τσίπρας ίδρυσε και τα ΜΑΤ.