Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση να συμπληρωθεί το όνομα της Ιόνιας Οδού με το «οδός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού»

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση να συμπληρωθεί το όνομα της Ιόνιας Οδού με το «οδός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» Facebook Twitter
16

Tην περασμένη Τρίτη ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στην αποστολή μετείχαν όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καθηγητής κ. Χρήστος Σιάσος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, και τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, ο Καθηγητής και πρώην Γραμματέας ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Κοντός και η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Κούστα.

Σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρεται πως της συνάντησης είχε προηγηθεί επιστολή από τον Σύνδεσμο με θέμα, ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: παράλληλη ονομασία σε: «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ». 

Ο κ. Σιάσος παρέδωσε φάκελο με σχετική αλληλογραφία μεταξύ αυτών και την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και τόνισε αρκετά σημεία στον κ. Παυλόπουλο, όπως: « Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Σας ζητάμε να ενισχύσετε τον αγώνα μας προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ιόνια Οδός που η ολοκλήρωσή της τελειώνει το έτος 2017, να λάβει παράλληλα και το όνομα του Αγίου και Προστάτη της Δυτικής Ελλάδας, Κοσμά του Αιτωλού. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο σκεπτικό του λέγοντας ότι, «... Η Αιτωλοακαρνανία των Αγίων και των Διδασκάλων του Γένους, χαρακτηρίζεται ως Αγιοτόκος, ως τόπος αγώνων και θυσιών. Εδώ γεννήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως, ο προστάτης Άγιός μας Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Χρύσανθος, αδελφός του Αγίου Κοσμά και άλλοι Δάσκαλοι του Γένους. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός , ο μεγαλύτερος Δάσκαλος του Γένους δια απαγχονισμού θανατώθηκε στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου – Αλβανίας.

Σύμφωνα με το oinairnews.gr η κ. Κούστα, ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της πρότασης καθ' ότι η Ιόνια Οδός, όπως όλοι ξέρουμε, πρόκειται να παραδοθεί πολύ σύντομα. «Θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στους συμπολίτες μας, θα αναπτύξουν βαθύ Ορθόδοξο και Χριστιανικό αίσθημα και «περπατώντας» την Ιόνια Οδό – « ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ», θα έχουν στο μυαλό τους αυτά που ο Άγιός μας δίδαξε, Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό», φέρεται να ανέφερε.

Η ιστοσελίδα αναφέρει μάλιστα πως ο κος Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία του Προέδρου του, υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα και παράλληλα θα τιμηθεί ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και Ευεργέτης του δουλωμένου Έθνους, ο Θεόπνευστος Προφήτης.

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις. Στο διαδίκτυο ξεκίνησε ήδη συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στο Avaaz από την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τη μετονομασία.

«Η θεοκρατία ζει και βασιλεύει στην καταταλαιπωρημένη χώρα μας», αναφέρει το κίνημα συγκέντρωσης υπογραφών και συνεχίζει:

«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

 

Μη διανοηθείτε να υποκύψετε στις όποιες πιέσεις δεχτείτε από την εκκλησία, δίνοντας σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της χώρας το όνομα ενός ανθρώπου που έχει δηλώσει: «από τους διαβασμένους θα σας έρθει το κακό», «είναι μεγάλη ευλογία να κάμετε το παιδί σας καλόγηρο», «σκοπός του σχολείου είναι να διδάξει, τι είναι Θεός, τι είναι άγγελοι, δαίμονες, κόλαση, παράδεισος» «έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθε ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί», «εδιάβασα πολλά και διάφορα βιβλία και περί Εβραίων και περί Ελλήνων και περί άλλων ασεβών» κ.α

Αρκετές υποχωρήσεις έχουν ήδη γίνει, τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση θα πρεπε να έχει προχωρήσει ΤΑΧΙΣΤΑ τις διαδικασίες για το Διαχωρισμό Κράτους‐Εκκλησίας, ένα ‐πάνω από όλα‐ ζήτημα ΠΑΙΔΕΙΑΣ για την καταταλαιπωρημένη κοινωνία μας.

Θα μας βρείτε μπροστά σας.

ΚΕΠΕΚ (Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους)».

Όποιος θέλει μπορεί να υπογράψει >> εδώ.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ