Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Λήγει σήμερα η προθεσμία - Πρόστιμα από Δευτέρα

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Λήγει σήμερα η προθεσμία - Πρόστιμα από Δευτέρα Facebook Twitter
0

Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει μέχρι την επιβολή προστίμων για πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό αγγίζει το 90% σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το βράδυ εκπνέει η προθεσμία εμβολιασμού για την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία και δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, ενώ τη Δευτέρα έρχεται η ώρα του προστίμου.

Έτσι, τη Δευτέρα, 17/1 ξεκινά η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο - μισός μήνας - και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Ποιοι εξαιρούνται 

Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

«Το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υγείας Μεγάρων, το οποίο λειτουργεί παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά.  «Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου – ναι, το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξαιτίας της υποχρεωτικότητας αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων στους πολίτες άνω των 60 ετών, που είναι στατιστικά και οι πιο ευπαθείς. Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ