Ανεμβολίαστοι 60άρηδες: Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο, ποιοι εξαιρούνται

Σκιές ανθρώπων στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
0

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία του προστίμου στους ανεμβολίαστους 60άρηδες προχώρησε η κυβέρνηση, μέσω ΦΕΚ, μετά την ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων και του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με αυτό, τα στοιχεία θα αντλούνται ψηφιακά με διασταυρώσεις από τις βάσεις δεδομένων όπως της ΗΔΙΚΑ και του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, προκειμένου να ταυτοποιηθούν με τους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των υπόχρεων. Το πρόστιμο, που βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ, εμφανίζεται αυτόματα στο Taxisnet.

Το πρόστιμο καταβάλλεται μέχρι τις 15 του μήνα και αν αυτό δεν γίνει, ο υπόχρεος καλείται να το καταβάλει με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η επόμενη προγραμματισμένη διασταύρωση θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου για να διαπιστωθεί πόσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όσα αναφέρει το ΦΕΚ

Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα δεν περιλαμβάνονται:

  • όσες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Τα σχετικά δεδομένα αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τους εργαζόμενους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021
  • οι πολίτες ηλικίας από 96 ετών και άνω
  • τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ
  • τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό, που διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣΔΔ από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίας
  • όσοι έχουν αποβιώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου

Περαιτέρω αντλούνται από την ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα από το Μητρώο φορολογουμένων της και τις φορολογικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), μέσω Διαλειτουργικότητας, που έχει δοθεί για τον σκοπό αυτό από την ΑΑΔΕ στη ΓΓΠΣΔΔ, προκειμένου να μην συμπεριλαμβάνονται:

  • όσοι δεν έχουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • όσοι έχουν τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • οι πολίτες που δεν θεωρούνται φορολογικά ενεργοί μέσω της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ούτε της συμπερίληψης τους σε δήλωση τρίτων ως εξαρτώμενα μέλη κατά τα φορολογικά έτη 2018 έως 2020.
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ