Αναβάλλουν χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκου - Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Αναβάλλουν χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκου - Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου Facebook Twitter
0

Απερίγραπτη ταλαιπωρία ζουν για τρίτη συνεχή εβδομάδα ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες με ετοποζίδη, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της απαιτούμενης θεραπείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης επικοινώνησε μαζί της και της δήλωσε ότι υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου. Επίσης, υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ κι ότι μετά τις 15 Αυγούστου 2018 αναμένεται ότι θα υπάρξει επάρκεια ετοποζίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 

Σύμφωνα με δήλωση του κου Ιωάννη Μαλέμη – Α' Αντιπροέδρου ΕΟΦ, στη διάρκεια χθεσινής επικοινωνίας με την κα Καίτη Αποστολίδου – Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, σχετικά με την συνεχιζόμενη έλλειψη ετοποζίδης:

Υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου


Τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη, μπορούν ν' απευθύνονται στον ΙΦΕΤ


Μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης


Οι ανωτέρω δηλώσεις, βέβαια, δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ασθενών με καρκίνο, των οποίων οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη (3η) εβδομάδα. Επίσης δεν απαντούν και στις εξής ερωτήσεις:

Γιατί ο ΕΟΦ εφόσον ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης, δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;


Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, παρακολουθεί στενά από την αρχή το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και τρεις μήνες και με σχετικά δελτία τύπου που διαρκώς εκδίδει (25 Μαΐου, 17 Ιουνίου, 27 Ιουλίου), μεταφέρει την ενημέρωση που λαμβάνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, με σκοπό να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την πορεία του θέματος.

Ωστόσο από την πορεία των πραγμάτων, την συνεχιζόμενη έλλειψη του φαρμάκου και τις δεκάδες καταγγελίες που λαμβάνουμε καθημερινά, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς.

Καλούμε τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ