Νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων από το Δημόσιο αναμένεται να φέρει ενδεχόμενη προσφυγή εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας και επιθυμούν να λάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό των 534 ευρώ και αυτό της κανονικής προ αναστολής σύμβασης αμοιβής τους.

 

Σύμφωνα με το moneyreview.gr, πρόκειται για περίπου 50 εργαζόμενους που απασχολούνται σε κλάδο συναφή με την εστίαση. Το σκεπτικό, σε περίπτωση τελικά που προχωρήσουν σε αγωγή αποζημίωσης από το δημόσιο, είναι ότι δεν υπήρξε ισότητα στην κατανομή των δημοσίων βαρών που ανέλαβαν οι διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, επιχειρήσεων και εν γένει πολιτών στην πανδημία.

 

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη περίοδο του αυστηρού lockdown τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας είχαν τεθεί 992.443 άτομα, με τον αριθμό στη συνέχεια να βαίνει μειούμενος για να αυξηθεί ξανά από τον Αύγουστο του 2020 και να φτάσει τον Νοέμβριο του 2020 σε 743.143 άτομα. Τον Φεβρουάριο του 2021 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας βρίσκονταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΑΔ) 532.208 μισθωτοί.

 

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται ο δεύτερος κύκλος αγωγών αποζημίωσης από επιχειρηματίες της εστίασης, αγωγές οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

 

Όπως και στον πρώτο κύκλο αγωγών που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, έτσι κι εδώ πρόκειται για αγωγές από 8 ακόμη επιχειρηματίες, που στην πλειονότητά τους διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις.