Μάσκες: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για υπερκοστολογημένες αναθέσεις

Μάσκες: Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για υπερκοστολογημένες αναθέσεις Facebook Twitter
Pixabay
0

Για υπερκοστολογημένες αναθέσεις για προμήθειες μασκών διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση. 

Η περιφέρεια Αττικής επρόκειτο να πάρει 500.000 μάσκες σε τιμή 73% υψηλότερη από αυτή στην οποία τελικά τις προμηθεύτηκε, σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που αναφέρεται και σε αναθέσεις από δημόσιους φορείς σε εταιρείες συμφερόντων του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Απρίλιο του 2020 η περιφέρεια έχει προμηθευτεί 300.000 μάσκες από την εταιρεία Ocean 8 που σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό εδρεύει στη Νάουσα και ανήκει στην οικογένεια Θόδωρου Καρυπίδη της ΠΑΕ Άρης. 

Η περιφέρεια Αττικής απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 500.000 μασκών προϋπολογισμού 390.000 ευρώ. Από τις τέσσερις προσφορές που έλαβε, προτιμήθηκε αυτή της Amani Swiss συμφερόντων Καρυπίδη, με τιμή 0,78 ευρώ ανά μάσκα. 

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με την περιφερειακή σύμβουλο Άννα Μεθυμάκη να γνωστοποιεί τότε πως καταψηφίζεται η απόφαση, για λόγους δημοσίους συμφέροντος, «διότι το χρονικό περιθώριο δημοσίευσης της προκήρυξης ήταν ελάχιστο, δύο ημέρες εντός Σαββατοκύριακου, κάτι που δεν εξασφαλίζει τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό, ενώ είναι υπερβολική η τιμή της εταιρείας σε σχέση με τις υπάρχουσες τιμές εμπορίου για μία τόσο μεγάλη ποσότητα. »

Η Περιφέρεια Αττικής τελικά υποχώρησε και τον Μάιο έλαβε οχτώ προσφορές, προχωρώντας σε σύμβαση με άλλη εταιρεία, την Φαρμακαστ ΑΕ, με τιμή 0,45 ευρώ ανά μάσκα, στη μισή σχεδόν τιμή από αυτή της Amani Swiss. 

«Αυτό στο οποίο κυρίως διαφωνούμε είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση», λέει η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη. «Ειδικά μετά την πρώτη προμήθεια τεμαχίων 200.000 μασκών, αυτό που τονίζουμε διαρκώς είναι ότι η διαδικασία απευθείας ανάθεσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση δεν πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή τιμή της προσφοράς». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, η περιφέρεια ανέθεσε στην Amani Swiss και τα περίπου 100.000 rapid test αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτή την προμήθεια έχουν φέρει στη Βουλή 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι καθημερινά βλέπουν το φως τη δημοσιότητας τέτοιες απίθανες ιστορίες υπερκοστολόγησης και απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες - φαντάσματα », λέει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Μεϊκόπουλος. 

Αργά χθες το βράδυ ο Θόδωρος Καρυπίδης εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για αθλιότητες και ψεύδη. «Στους διαχρονικούς κατασκευαστές λάσπης θα απαντήσω με πραγματικά στοιχεία. Δεν έχω απολύτως τίποτα να φοβηθώ, γιατί ό,τι έχω πράξει είναι απολύτως νόμιμο».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM