Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με SMS, χωρίς κάλαντα και μέχρι τις 10 το βράδυ - Αυστηροί έλεγχοι

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με SMS, χωρίς κάλαντα και μέχρι τις 10 το βράδυ - Αυστηροί έλεγχοι Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
0

«Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά» διεμήνυσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας στενή, επιδημιολογική επιτήρηση σε όλη τη διάρκεια των γιορτών μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν τα σχολεία. 

Η αργή, όμως, αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων και διασωληνώσεων ανησυχεί ήδη έντονα τους αρμόδιους, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. 

Γιορτές χωρίς μεγάλες παρέες και κάλαντα

Οι φετινές γιορτές δεν θα περιλαμβάνουν μεγάλες παρέες γύρω από το τραπέζι, ούτε κάλαντα από τα παιδιά, ενώ εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι από την αστυνομία, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, αν τα υφιστάμενα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα έξαρση μετά τις γιορτές. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε θα πάμε σε μεγάλες παρέες. Γύρω από γιορτινό τραπέζι επιτρέπονται 2 οικογένειες, μέχρι 9 άτομα. Οι ίδιες οικογένειες, για να διατηρηθεί ο περιορισμένος κύκλος μας», δήλωσε ο υφυπουργός.

Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να είναι οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας, να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα» για να μείνουμε και εμείς και όσοι αγαπάμε ασφαλής. Να μην επισκεφθούμε παππούδες και ευπαθείς και εάν αυτό είναι απαραίτητο, τότε αυστηρά με μάσκα και απόσταση και ει δυνατόν σε ανοιχτό ή καλά αεριζόμενο χώρο.

Αυτές οι διαφορετικές, λόγω της πανδημίας, γιορτές δεν θα έχουν ούτε κάλαντα, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. «Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να πουν τα κάλαντα, δεν προβλέπεται μετακίνηση για λόγο αυτό», τόνισε.

Εντατικοί έλεγχοι για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10μ.μ. έως τις 5 π.μ. θα παραμείνει σε ισχύ καθ'όλη τη διάρκεια των γιορτών, χωρίς εξαίρεση για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τις συγκεκριμένες ημέρες θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλη επιδημιολογικό φορτίο. 

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6».

Με μάσκες στην εκκλησία

Για τους χώρους λατρείας επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.

Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ