Θλίψη στο Άγιο Όρος: Πέθανε ο μοναχός Επιφάνιος, αρχιμάγειρας της μοναστικής πολιτείας

Θλίψη στο Άγιο Όρος: Πέθανε ο μοναχός Επιφάνιος, αρχιμάγειρας της μοναστικής πολιτείας Facebook Twitter
0

Το Άγιο Όρος θρηνεί την απώλεια ενός από τους πιο γνωστούς μοναχούς του. Ο αρχιμάγειρας, πατέρας Επιφάνιος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός είχε κάνει γνωστή τη μοναστηριακή μαγειρική όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια αλλά σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, υπήρξε παραγωγός εξαιρετικών κρασιών από αμπέλια του Αγίου Όρους.

Ο πατέρας Επιφάνιος ζούσε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους και οι καθημερινές του δραστηριότητες περιλάμβαναν την καλλιέργεια αμπελιών, την παραγωγή κρασιού και, φυσικά, την ξακουστή αγιορείτικη κουζίνα.

 


O μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Στο Άγιο Όρος πήγε στα μέσα της δεκαετίας του '70 ενώ το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.

Θλίψη στο Άγιο Όρος: Πέθανε ο μοναχός Επιφάνιος, αρχιμάγειρας της μοναστικής πολιτείας Facebook Twitter


Κάποτε σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει: «Μ' άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει, να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα».


Γι' αυτόν η αγιορείτικη μαγειρική αποτελούσε ένα χωνευτήρι γαστρονοµικών γνώσεων και εμπειριών. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει: «Οι μοναχοί, ερχόµενοι στο Άγιο Όρος, φέρνουν την κουλτούρα τους, τις παραδόσεις τους, τις γεύσεις του τόπου από τον οποίο κατάγονται».


Στο μοναδικό ταλέντο του έχουν υποκλιθεί κατά καιρούς πολλοί γνωστοί σεφ ενώ η μαγειρική του όπως και τα βιβλία του προσέλκυαν πάντοτε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών προκειμένου να δουν από κοντά τα μυστικά της υγιεινής διατροφής των μοναχών του Αγίου Όρους.

Θλίψη στο Άγιο Όρος: Πέθανε ο μοναχός Επιφάνιος, αρχιμάγειρας της μοναστικής πολιτείας Facebook Twitter


Ο ίδιος πάντοτε πίστευε ότι πρέπει να σέβεσαι και να εκτιμάς αυτόν που θα φάει το φαγητό σου ενώ όλες οι γαστρονομικές του δημιουργίες φτιάχνονταν πάντα με φρέσκα υλικά και πρώτη ύλη. 

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) το οποίο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών. 

Το οινοποιείο που είχε δημιουργήσει εμφιάλωνε 70.000 – 80.000 μπουκάλια το χρόνο.


«Ο άνθρωπος δεν πρέπει να επαναπαύεται με τίποτα στη ζωή του. Πρέπει συνεχώς να έχει στόχους και να προσπαθεί νύχτα και μέρα να τους πραγματοποιεί. Χωρίς αυτούς στη ζωή του μένει στάσιμος, μένει σ' ένα βούρκο. Κι όταν είσαι συνεχώς σε μια εγρήγορση εκείνο που προέχει είναι να κατευθύνεις τα πράγματα με το μυαλό σου. Από κει και πέρα τα προλαβαίνεις όλα», είχε πει παλαιότερα.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM