Μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα έξι πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από την Γαλλία. 

 

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 18 συνολικά αεροσκαφών, 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούργιων. Με την υπογραφή της σύμβασης οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι θα ταξιδέψουν στην Γαλλία, όπου και θα εκπαιδευτούν και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους το πλήρωμα των αεροσκαφών.

 

Παράλληλα θα ξεκινήσει και η μεταφορά ανταλλακτικών. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η σύμβαση υποστήριξης που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών. Οι εκτιμήσεις θέλουν τα έξι καινούργια αεροσκάφη να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία το 2023 ή το 2024. 

 

Τα αεροσκάφη θα κοστίσουν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η τετραετής υποστήριξη θα κοστίσει 120 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κοστίσει ο οπλισμός τους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αναμένεται να δοθεί για αγορά πυραύλων τύπου «Μέτεορ», ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να δοθεί για επαναπιστοποιήσεις και αγορά νέων κομματιών από υπάρχοντα όπλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 2,5 δισεκατομμύρια. 

 

Για τα πρώτα 18 αεροσκάφη θα δοθεί έμφαση στις δυνατότητες αέρος - αέρος, σε στρατηγική κρούση και στις αποστολές ναυτικής συνεργασίας. Η έδρα των γαλλικών αεροσκαφών θα είναι η Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

 

Σε ό,τι αφορά τα «F-35», η Ελλάδα έχει ζητήσει 18 έως 24 μονάδες, και ζητά άμεσα έξι. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα διαθεσιμότητας αλλά και αξιοποίησης καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει ταυτόχρονα τεχνογνωσία τόσο για τα Rafale όσο και για τα F-35, ενώ εκσυγχρονίζει και τα F-16. 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα νέα αυτά αεροσκάφη «βγάζουν εκτός λειτουργίας» το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως είχε προβλεφθεί, ενώ μειώνει τη αξία των S-400 που γίνονται πιο ευάλωτοι.  

 

Μέσα στην επόμενη δεκαετία προϋπολογίζεται να εκταμιευτούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία βασικά προγράμματα:

-την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale,

-τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και

-τη σχεδιαζόμενη αγορά 18 έως 24 αμερικανικών μαχητικών F-35

 

Ωστόσο η προμήθεια των αεροσκαφών τύπου Joint Strike Fighter δεν είναι βέβαιο πως θα υλοποιηθεί άμεσα, δεδομένων των «αντοχών» του Γενικού Λογιστηρίου, και ενώ θεωρείται βέβαιο πως η Ουάσιγκτον θα ζητήσει εμπροσθοβαρή αποπληρωμή της αγοράς, που ίσως αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

 

 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr