Πιερρακάκης: 8,6 εκατ. SMS για μετακινήσεις το σαββατοκύριακο- Τι είπε για τα περί «κόφτη» στο 13033

Πιερρακάκης: 8,6 εκατ. SMS για μετακινήσεις το σαββατοκύριακο- Τι είπε για τα περί «κόφτη» στο 13033 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Δεν υπάρχει ζήτημα «κόφτη» σε ότι αφορά τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η σύγχυση για το ζήτημα προκλήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης είπε: «Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας "κόψει". Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».

Όμως, με σημερινές δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει και υπογράμμισε πως το σύστημα του 13033 δεν «βλέπει» τον κωδικό που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση, δηλαδή για ποια κατηγορίας μετακίνηση πρόκειται.

«Δεν βλέπουμε τις κατηγορίες εμείς», είπε ο κ. Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό με τα μηνύματα υπάρχει ουσιαστικά ως εναλλακτική, προκειμένου να μην χρειάζεται κάποιος να γράφει σε ένα χαρτί τον λόγο μετακίνησης. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τα περί «κόφτη».

Όταν ρωτήθηκε αν το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να μπει κάποιο όριο στα μηνύματα για μετακινήσεις, ο υπουργός επανέλαβε «Δεν κοιτάμε τις κατηγορίες» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα».

Βέβαια, αυτό προκάλεσε το ερώτημα για το πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε χθες για 1 εκατομμύριο SMS για άθληση που εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής. «Ήταν κατά προσέγγιση, με βάση τους λόγους για τους οποίους έχουμε πει ότι επιτρέπεται η μετακίνηση το βράδυ», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 21:00 έως τις 05:00 επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία - πάντα με αποστολή SMS. 

8,6 εκατ. SMS το σαββατοκύριακο

Συνολικά το σαββατοκύριακο, τις δύο πρώτες ημέρες του lockdown, εστάλησαν 8,6 εκατομμύριο μηνύματα για μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, το 13033 έλαβε 4,7 εκατομμύρια μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατομμύρια την Κυριακή.

«Ο αριθμός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. Τότε είχαμε 110 εκατομμύρια μηνύματα σε 42 ημέρες, κατά μέσο όρο 2,6 εκατομμύρια την ημέρα. Αυτό είναι λίγο παραπλανητικό γιατί την πρώτη περίοδο του αρχικού lockdown ήταν λιγότερα και τη δεύτερη ήταν 3-3,5 εκατομμύρια SMS κατά μέσο όρο την ημέρα», είπε, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη φορά υπάρχουν και οι μετακινήσεις των γονιών που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Το σύστημα ανταποκρίνεται ελαφρώς, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αλλά σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει φραγή στους 5ψήφιους αριθμούς από τον πάροχο, με τον οποίο πρέπει να επικοινωνήσουν αυτοί οι πολίτες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM