Στρατός: Πότε θα γίνει η αύξηση θητείας - Τα σενάρια για όσους υπηρετούν ήδη

Στρατός: Πότε θα γίνει η αύξηση θητείας - Τα σενάρια για όσους υπηρετούν ήδη Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους δώδεκα μήνες από τη νέα χρονιά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για όσους ήδη υπηρετούν. 

Συγκεκριμένα, με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό. Στην Πολεμική Αεροπορία η θητεία θα παραμείνει αμετάβλητη στο δωδεκάμηνο.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους υπηρετούν σε πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε ΕΣΣΟ που καλείται ανά τρίμηνο αναμένεται να αποτελείται από 6.000 έως 10.000 άνδρες. Σήμερα, ο αριθμός των στρατεύσιμων υπολογίζεται σε 40.000. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για όσους ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλέπει διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας όσων ήδη υπηρετούν την 1η Ιανουαρίου του 2021. Όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες. Όσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν 90 ημέρες επιπλέον. «Οι μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης τώρα, άρα το μέτρο της αυξημένης θητείας πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή», ανέφερε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος.  

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ