Μυστικά πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες της Θεσσαλονίκης που μπαίνει στο «πορτοκαλί»

Μυστικά πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες της Θεσσαλονίκης που μπαίνει στο «πορτοκαλί» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Getty Images
0

Ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει μια απότομη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, τοπικά μέσα δημοσιεύουν ρεπορτάζ για μυστικά πάρτι που διοργανώνονται μετά τα μεσάνυχτα σε υπόγεια κέντρων διασκέδασης και ιδιωτικές ταράτσες. 

Σύμφωνα με το τοπικό Thesstoday, συγκεντρώσεις χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι καθημερινότητα στο κέντρο της συμπρωτεύουσας και κυρίως στα Λαδάδικα. 

Οι προσκλήσεις διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ή ακόμα και προφορικά, λίγη ώρα πριν την έναρξή των παράνομων συγκεντρώσεων ώστε να μειωθεί η πιθανότητα παρέμβασης των αρχών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το τοπικό μέσο. 

Πολίτες που συμμετείχαν σε τέτοια κρυφά πάρτι, μίλησαν στο thesstoday, λέγοντας πως ο κύκλος παραμένει σχετικά στενός αλλά σε κάθε περίπτωση συγκεντρώνονται δεκάδες άτομα χωρίς μέτρα προστασίας ή τήρηση των αποστάσεων. «Ο ένας χορεύει δίπλα στον άλλον, η μουσική είναι στη διαπασών, το αλκοόλ ρέει άφθονο και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τον κορωνοιό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη», σχολιάζει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Χαϊνά που υπογράφει το δημοσίευμα. 

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων-ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, ο οποίος προσθέτει ότι αυτά τα πάρτι «είναι γνωστά» και γίνονται σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Θεσσαλονίκη.

«Στην πόλη μας, νομίζω πως είναι γνωστό πλέον ότι διοργανώνονται ιδιωτικά πάρτι, αλλά εμείς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι που θα λύσουν τέτοια ζητήματα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πάνε και τα κλείσουν τα συγκεκριμένα καταστήματα, εφόσον είναι παράνομα και λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα».

Εκτός από τα υπόγεια δήθεν κλειστών κέντρων διασκέδασης, πάρτι διοργανώνονται και σε ταράτσες κτηρίων, με παρόμοιο τρόπο προσκλήσεων. Πρόσφατο παράδειγμα η πολυπληθής συγκέντρωση σε ταράτσα πολυκατοικίας στην πλατεία Ναυαρίνου όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα πάρτι κράτησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, προκαλώντας ανησυχία στου περιοίκους.

Αντίστοιχο πάρτι με περίπου δεκάδες φοιτητές έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τζιτζικώστας: Έρχονται νέα μέτρα

 

Την εφαρμογή νέων, έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό προανήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα κρούσματα είναι εκθετικά», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας στην τηλεόραση στου ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι αν η τάση αυτή δεν περιοριστεί, μέσα σε λίγες μέρες η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί απότομα.

Κατά τον ίδιο, η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού, και θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα όπως αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας από το 20% στο 40%, αλλαγή ωραρίου στα εστιατόρια και ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας. Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, θα τεθεί σε ισχύ lockdown, προειδοποίησε ο ίδιος.

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε στο ίδιο πάνελ και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, παρατηρώντας πως στην Ελλάδα ξεκινά να συμβαίνει «αυτό έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αφού πλέον η πορεία της πανδημίας έχει «φύγει από τη σταθερότητα» λόγω καιρού και άλλων παραγόντων.

Κατά τον ίδιο η νέα έξαρση έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, αφού, κατά τον ίδιο, τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν πολύ λίγα τεστ και παρ' όλα αυτά τα κρούσματα είναι πάνω από 300. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, ως το τέλος Οκτωβρίου να καταγραφούν στην Ελλάδα ακόμα και 1.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Κλείνοντας εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα στην Ελλάδα. Όπως είπε, η πανδημία έχει δύο περιόδους, αυτή του περιλαμβάνει τον περιορισμό και τον έλεγχο και εκείνη όπου γίνεται προσπάθεια αναστροφής ενός κύματος που έχει ήδη ξεπεράσει κάποια πλαίσια.

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα λειτουργεί με την στρατηγική του περιορισμού αλλά, όπως λέει, δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθεί κανείς να «σβήσει μικρές φωτιές, όταν υπάρχει μια τεράστια πυρκαγιά». Ο καθηγητής θεωρεί πως πρέπει όλη Ελλάδα να μπει «κάπου ανάμεσα στο πορτοκαλί και το κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, καθώς παρατηρούνται και μετακινήσεις.

Εκτός από την χρήση μάσκας παντού, ο Δρ. Δερμιτζάκης πιστεύει πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ