Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές - H διαδικασία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές - H διαδικασία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεχίζεται σήμερα στις 11 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής με την εισαγγελική πρόταση σχετικά με τις ποινές για τους καταδικασθέντες.

Μετά την καθυστέρηση που προκάλεσε η χθεσινή κίνηση του Γιάννη Λαγού, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο και αμέσως μετά την ανακοίνωση των ελαφρυντικών και κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης των δικαστών, το δικαστήριο θα προχωρήσει σήμερα στην επόμενη φάση της διαδικασίας, η οποία είναι αυτή των ποινών.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών. Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, στους περισσότερους πρώην βουλευτές και στους συμμετέχοντες στα εγκλήματα κατά του Παύλου Φύσσα, των υποστηρικτών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων. Η απόφαση αυτή επί των ελαφρυντικών εκτιμάται ότι ίσως προμηνύει βαριές ποινές.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο Αρβανίτη και Μίχο. Ελαφρυντικό λαμβάνουν πλην των πρώην βουλευτών, οι: Αναδιώτης, Τσακανίκας, Αγριογιαννης, Ευγενικός, Χατζηδάκης, Μαριάς, Χρυσαφίτης, Παπαδόπουλος, Δήμου και Σκάλκος.

Η σημερινή διαδικασία

Το λόγο θα λάβει αρχικά η εισαγγελική λειτουργός η οποία και θα κάνει την πρότασή της επί των ποινών. Ακολούθως το λόγο θα λάβει η υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

Εκτιμάται ότι η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών. Μετά το δικαστήριο θα ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να προχωρήσει η σύλληψη του καταδικασθέντα. 

Δρακόντεια μέτρα ΕΛ.ΑΣ ενόψει των ποινών για Χρυσή Αυγή


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία προετοιμάζεται σε πολλαπλά επίπεδα ενόψει των αποφάσεων επί των ποινών των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ΕΛ.ΑΣ ενισχύει το σχέδιο της προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά τόσο τις συλλήψεις των καταδικασθέντων, όσο και την ασφαλή μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα, από σήμερα:

- Θα στήνονται σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
- Θα υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
- Θα γίνουν μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές
- Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
- Θα υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων

Η ΕΛ.ΑΣ προσδιορίζει χρονικά την πιθανότητα συλλήψεων από την Πέμπτη και έπειτα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ