Δίκη Χρυσής Αυγής: Χρυσοχοΐδης και ΕΛ.ΑΣ απαντούν για τα επεισόδια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Χρυσοχοΐδης και ΕΛ.ΑΣ απαντούν για τα επεισόδια Facebook Twitter
Δίκη Χρυσής Αυγής: Χρυσοχοΐδης και ΕΛΑΣ απαντούν για τα επεισόδια (Eurokinissi)
0

Ανακοίνωση για τη ρίψη χημικών και τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το πρωί, έξω από το Εφετείο, κατά την ανακοίνωση της έδρας για την δίκη της Χρυσής Αυγής εξέδωσε η ΕΛΑΣ.

Τη σχετική ανακοίνωση για τα επεισόδια συνοδεύουν και σχετικές φωτογραφίες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής - 20.000 άτομα τουλάχιστον - συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους.

Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.»

Νωρίτερα απάντηση για τα επεισόδια έδωσε μέσω Twitter και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Σήμερα βγήκε μια ιστορική απόφαση που χτίζει τη Δημοκρατία. Από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας» και συνέχισε:

«Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη. Παράλληλα οι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη διερευνώνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ».

Είχαν προηγηθεί αναρτήσεις στο Twitter του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος περιέγραψε πώς τον εξύβρισε άνδρας των ΜΑΤ, όταν του ζήτησε να σταματήσει η ρίψη δακρυγόνων, ενώ, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή ζει και βασιλεύει μέσα στα σώματα ασφαλείας τα οποία εσείς σπρώχνετε καθημερινά προς τον αυταρχισμό».

Αντίδραση από τον τομεάρχη πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της χρήσης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, σχολίασε με δήλωσή του και ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

Καλεί δε, το αρμόδιο υπουργείο να δώσει «δημόσιες εξηγήσεις».

«Η ιστορική απόφαση που τοποθετεί την Χρυσή Αυγή εκεί που της αρμόζει, ως εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει πρώτα και κύρια την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας στο σύνολό του. Δυστυχώς, η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας», αναφέρει ο Χ. Σπίρτζης.

Απευθυνόμενος δε, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέει:

«Κύριε Χρυσοχοΐδη, χρειαζόταν η χρήση χημικών ακόμη και σε αυτή τη συγκέντρωση, λίγα λεπτά μετά την συγκλονιστική δήλωση δικαίωσης της μητέρας του Παύλου Φύσσα, σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ειρηνικής στάσης και περιφρούρησης;».

«Για να αντιμετωπίσουν τι;», συνεχίζει ο Χ. Σπίρτζης, σχολιάζοντας πως «όχι προφανώς τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, που χτυπήθηκε από δακρυγόνο χωρίς κάποια αιτία».

«Αναμένουμε δημόσιες εξηγήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», καταλήγει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM