Συνολικά 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου θα διατεθούν φέτος στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της γρίπης ξεκίνησε σήμερα, ενώ ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των σχετικών ανακοινώσεων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από τα 3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που είχαν εξασφαλιστεί πέρυσι, φέτος θα διατεθούν 4,2 εκατομμύρια δόσεις.

 

«Σκοπός και στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, τους συνανθρώπους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές – και είναι αρκετοί – ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών αυτών, που κατά κύριο λόγο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

 

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από το ιό της γρίπης και είναι ηθικό καθήκον μας να τους βοηθάμε. Είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

 

Πότε πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά

 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

 

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο εκείνα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και τα υγιή παιδιά, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει μωρό κάτω των 6 μηνών ή ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

 

«Να διευκρινίσουμε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί. Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Τέλος, ο Γιώργος Ελευθερίου, γ.γ. του ΠΙΣ, υπογράμμισε ότι δεν απαιτείται τεστ για κορωνοϊό προκειμένου να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο.

 

«Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται τεστ Covid-19 προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό για τη γρίπη. Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του πρώτον για να συνταγογραφήσει το εμβόλιο μέσω του συστήματος και δεύτερον για να βάλει τη βασική ένδειξη πότε και αν χρειάζεται να εμβολιαστεί κάποιος. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γίνεται μία επίσκεψη στον γιατρό μας και στον παιδίατρό μας πριν προχωρήσει κάποιος σε εμβολιασμό», ανέφερε σχετικά.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr