Κορωνοϊός: Έξαρση σε γειτονιές της Αθήνας- Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική

Κορωνοϊός: Έξαρση σε γειτονιές της Αθήνας- Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Αττική σημείωσε μέσα στην εβδομάδα τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν νέα, έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι η Αττική καταγράφει πλέον 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική. Κατά τον ίδιο, το πλήθος των κρουσμάτων δείχνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αττική καταγράφει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, ανησυχία επικρατεί και για τους δήμους Πειραιά και Κηφισιάς. 

Τα νέα έκτακτα μέτρα προβλέπουν τον περιορισμό στο όριο των ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, αναστολή συναυλιών και κινηματογραφικών προβολών, χαμηλότερο όριο συμμετεχόντων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι αλλάζει από την Δευτέρα


Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους
Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες
Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
Προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
Θεσπίζεται ευελιξία κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
Συστήνεται στους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, για τις επόμενες 14 ημέρες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
Διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τι ισχύει με την τηλεργασία από αύριο

Η τηλεργασία γίνεται υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασποράς του κορωνοϊού καθώς, όπως παρατήρησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, το 29,7% των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν για το 40% των εργαζομένων τους που θα εργαστούν με τηλεργασία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί περιθώριο ενός 24ωρου για να ενημερώσουν το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», για τους μισθωτούς που θα τεθούν υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας έως τις 4 Οκτωβρίου.

Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα µε το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του ενώ στην περίπτωση που ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Αναλόγως, πρέπει αν ορίζεται και το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και µε ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και µε την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία µε τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζομένου.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης διαβεβαίωνε πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή ούτε στον μισθό αλλά ούτε και στη σύμβαση όσων εργαστούν από το σπίτι. 

Προσέλευση και αποχώρηση με βάρδιες

 

Σε τέσσερα κύματα η προσέλευση για όσους εργαζόμενους δεν τελούν υπό καθεστώς τηλεργασίας από αύριο στην Αττική.

Το ωράριο εργασίας των μισθωτών προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου.

Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων ή την υπερωριακή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Στο δε Δημόσιο τίθενται σε εφαρμογή τρία κύματα προσέλευσης, στις 7:00 π.μ. , στις 8:00 π.μ. και στις 9:00 π.μ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM