Απεργία την Πρωτομαγιά

Μαγιορκίνης: Εστίες υπερμετάδοσης τις τελευταίες ημέρες- Ανησυχία για αύξηση διασωληνωμένων

Μαγιορκίνης: Εστίες υπερμετάδοσης τις τελευταίες ημέρες- Ανησυχία για αύξηση διασωληνωμένων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ανησυχία για τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ μίλησε για τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται καθημερινά πάνω από 200 κρούσματα, σε αντίθεση με την τάση υποχώρησης της επιδημίας που υπήρχε από την προηγούμενη Παρασκευή έως την Τρίτη. Χθες υπήρχαν 372 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ», δήλωσε επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

«Ανησυχητικό σημείο επίσης είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, που σήμερα έφτασαν τους 52», σημείωσε ακόμη το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πάνω από τα μισά καταγράφηκαν στην Αττική (158).

«Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης βλέπουμε την ανάδειξη πολλαπλών συρροών κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα, ενδεικτικό γεγονότων υπερμετάδοσης. Από την αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα ιολόγων γνωρίζαμε ότι αυτού είδους οι κορωνοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν τον μεταδίδει και έναν μικρο ποσοστό- πιθανώς κάτω του 20%- τον μεταδίδει δυναμικά», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η υπερμετάδοση ήρθε τις τελευταίες ημέρες να μας υπενθυμίσει ότι ο ο ιός μπορεί να ανατρέψει την πορεία της επιδημίας από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο καθηγητής και σημείωσε ότι όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε «η ιχνηλάτηση μπορεί να τα περιχαρακώσει πολύ αποτελεσματικότερα από τις περιπτώσεις που δημιουργούν ορφανά κρούσματα. Αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

Μαγιορκίνης για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη διακοπή των δοκιμών για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε τον τρόπο που γίνεται η μελέτη, προκειμένου να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.

«Πρόκειται για τη λεγόμενη "διπλά τυφλή μελέτη", δηλαδή ούτε ο γιατρός που παρακολουθεί τον εθελοντή, ούτε ο ίδιος γνωρίζουν αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα άλλο εμβόλιο.

Όταν εμφανιστεί μια παρενέργεια, καταγράφεται. Αν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, τότε ανεξάρτητη επιτροπή- που δεν έχει σχέση με την κλινική μελέτη- αναλαμβάνει να εξετάσει κατά πόσο η παρενέργεια μπορεί να αποδοθεί στο εμβόλιο», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσο γίνεται αυτό, δεν σταματά πλήρως η μελέτη, αλλά διακόπτονται οι νέοι εμβολιασμοί, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούν να παρακολουθούνται κατά το πρωτόκολλο. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στον ρυθμό εμβολιασμού νέων εθελοντών, αλλά όχι στην ολική εξέλιξη της μελέτης», σημείωσε. «Το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης επιτροπής καταγράφεται και η μελέτη συνεχίζεται, αν δεν έχει βρεθεί σχέση της σοβαρής παρενέργειας με το εμβόλιο ή το placebo», συμπλήρωσε. «Τέτοια γεγονότα γίνονται πολλές φορές σε δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη μελέτη διακόπτεται για δεύτερη φορά ο εμβολιασμός, κάτι που είναι «πολύ συνηθισμένη διαδικασία».

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ