ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων στην Αττική

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων στην Αττική Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Υπάρχει μια ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική, ανέφερε μεταξύ άλλων, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, το καλό σενάριο είναι πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για 300 και 400 κρούσματα ημερησίως ή ακόμη και πάνω από 700 τέλος Αυγούστου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή τη στιγμή όπου βλέπουμε μια αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, η οποία οφείλεται στην έξαρση που είχαμε προ επτά ημερών».

Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει μια ανησυχία ιδίως στην Αττική που «είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έχει πολλούς ανθρώπους και η δυνατότητα να περιχαρακώσουμε την επιδημία με τοπικά μέτρα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή». 


«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Δημήτρη Παρασκευή -αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- περί ενδεχόμενου 3ου, 4ου και 5ου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωσή, να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται». 

Όσον αφορά την γρίπη, ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχει μια πρόβλεψη πως ίσως να είναι φέτος πιο ήπια σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό που προβλέπεται.

Σχετικά με τη διασπορά του ιού και στις ηλικίες 50 – 60 ετών, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «οι νέοι μάς άκουσαν, έδειξαν μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ