Τιμή - ρεκόρ για ελληνική startup - Εξαγοράστηκε για 360 εκατομμύρια δολάρια από γερμανικό όμιλο

Τιμή - ρεκόρ για ελληνική startup - Εξαγοράστηκε για 360 εκατομμύρια δολάρια από γερμανικό όμιλο Facebook Twitter
0

Μια ελληνική startup εταιρεία εξαγοράστηκε σε τιμή ρεκόρ από γερμανικό όμιλο, εισπράττοντας «συγχαρητήρια» από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Η InstaShop έκλεισε συμφωνία «μαμούθ» ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων με τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero που έδειξε από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Η InstaShop οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της ομώνυμης εφαρμογής, να κάνουν παραγγελίες τους από σουπερμάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, pet-shop και άλλα καταστήματα, παραλαμβάνοντας τα προϊόντα τους όποτε το αποφασίσουν. Η ώρα παράδοσης των παραγγελιών κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά ανάλογα με την τοποθεσία και στα διαθέσιμα καταστήματα περιλαμβάνονται επίσης φαρμακεία, παντοπωλεία και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού.

Τιμή - ρεκόρ για ελληνική startup - Εξαγοράστηκε για 360 εκατομμύρια δολάρια από γερμανικό όμιλο Facebook Twitter

Αν και οι ιδρυτές της είναι Έλληνες, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται εκτός συνόρων. 

Η ιδέα για την startup ήταν του Γιάννη Τσιώρη που, όταν οραματίστηκε την εταιρεία του, εργαζόταν ακόμα στο τμήμα Marketing Intelligence της Philips για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Το 2015 ίδρυσε την start-up θέλοντας να καλύψει το κενό στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων στην περιοχή. 

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και όταν έκλεισε την πρώτη του συμφωνία με τοπικό σουπερμάρκετ, ο κ. Τσιώρης παραιτήθηκε από την δουλειά του πριν καν ολοκληρωθεί η εφαρμογή για κινητά, δημιουργώντας μια ολιγομελή ομάδα μαζί με την Ιωάννα Αγγελιδάκη, συν-ιδρύτρια της εταιρείας. Πλέον μετρά περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε πέντε χώρες. 

Η πρώτη μεγάλη επένδυση ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, από τους Venture Friends, των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου, και την επενδυτική εταιρεία Jabbar με έδρα το Ντουμπάι.

Η χρηματοδοτική ένεση ώθησε την ανάπτυξη της InstaShop και μέσα σε πέντε χρόνια, οι παραγγελίες αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες την ημέρα (και μόνο σε μία χώρα), σε δεκάδες χιλιάδες σε πέντε χώρες. Σήμερα η InstaSshop θεωρείται η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια για την εξαγορά- ρεκόρ που κατάφερε η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. 

«Συγχαρητήρια στην InstaShop, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης Start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, αναδεικνύνει πως το οικοσύστημα των Start-up που έχουμε, γνωρίζει άνθιση και ισχυροποιείται συνεχώς», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

 

Ποια είναι η γερμανική Delivery Hero

 

Ο όμιλος Delivery Hero δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο, με τζίρο που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2018, διεκπεραίωσε περισσότερες από 369 εκατομμύρια παραγγελίες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Delivery Hero εξαγοράζει μία ελληνική εταιρεία. Το 2015 είχε εξαγοράσει την e-food.gr, έναντι 21 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν ταυτόχρονα απέκτησε την τουρκική Yemek Sepeti (για την οποία κατέβαλε 589 εκατ. δολάρια), αποκτώντας εμμέσως ποσοστό στην επίσης ελληνική εταιρεία clickdelivery.gr.

Το 2018, η Delivery Hero αγόρασε μία ακόμα online πλατφόρμα παραγγελίας έτοιμου φαγητού, το deliveras.gr, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαγόρασε και την κυπριακή Foody.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM