Κορωνοϊός: Ανησυχία για την διασπορά των κρουσμάτων σε 32 περιφερειακές ενότητες

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την διασπορά των κρουσμάτων σε 32 περιφερειακές ενότητες Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Ανησυχία των ειδικών για την διασπορά των κρουσμάτων- Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
0

Η γεωγραφική κατανομή των 204 κρουσμάτων κορωνοϊου που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, 23 αφορούν σε εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Η διασπορά του ιού διαπιστώνεται σε 32 περιφερειακές ενότητες, ενώ για πρώτη φορά έγινε λόγος για 12 κρούσματα «υπό διερεύνηση».

Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν για μια ακόμη ημέρα την πλειοψηφία των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με 64 και 37 περιπτώσεις αντίστοιχα. Οχτώ ασθενείς με κορωνοϊό εντοπίστηκαν στην Αργολίδα και 5 στον Έβρο, όπου την Τετάρτη υπήρχαν πληροφορίες πως γάμος αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του ιού.

«Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι πολύ κρίσιμα. Αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δύο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown» προειδοποίησε καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μ. Δερμιτζάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε. Μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» επισήμανε.

Ανάλογη και η ανησυχία του επίκουρου καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι «Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα».

Ο Νικόλας Σύψας από την πλευρά του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέρθηκε σε νέα μέτρα που εξετάζει η αρμόδια επιτροπή κρούωντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες. Δεν έχει καμία σημασία να ανακοινώνονται καθημερινά μέτρα, εάν δεν εφαρμόζονται, είπε χαρακτηριστικά.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

 

Γεωγραφικά, τα 204 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, κατανέμονται ως εξής:

- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής ,

- 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,

- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες. Εξ αυτών, τα 1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από το ξέσπασμα της πανδημίας 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται στα 221. Οι 75 (33.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πάλι πάνω από 200 κρούσματα

 

Αυτή είναι η τρίτη ημέρα που η χώρα καταγράφει περισσότερα από 200 κρούσματα σε 24 ώρες. Την περασμένη Κυριακή, η Ελλάδα είχε επιβεβαιώσει 203 κρούσματα κάνοντας ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ενώ χθες, Τετάρτη, σημειώθηκε εκ νέου αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα.

Σοβαρός δείκτης θεωρείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων σε μονάδαες εντατικής θεραπείας που έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Την 1η Αυγούστου, δέκα ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι και στις 11 Αυγούστου ο αριθμός είχε «σκαρφαλώσει» στους 26.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ