Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 204 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες. Εξ αυτών, τα 1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Σήμερα, 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από το ξέσπασμα της πανδημίας136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται στα 221. Οι 75 (33.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Πάλι πάνω από 200 κρούσματα

 

Αυτή είναι η τρίτη ημέρα που η χώρα καταγράφει περισσότερα από 200 κρούσματα σε 24 ώρες. Την περασμένη Κυριακή, η Ελλάδα είχε επιβεβαιώσει 203 κρούσματα κάνοντας ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ενώ χθες, Τετάρτη, σημειώθηκε εκ νέου αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα. 

 

Σοβαρός δείκτης θεωρείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων σε μονάδαεςεντατικής θεραπείας που έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Την 1η Αυγούστου, δέκα ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι και στις 11 Αυγούστου ο αριθμός είχε «σκαρφαλώσει» στους 26.  

 

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο  καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος, εκφράζοντας ανοιχτά την αγωνία του. 

 

«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι  χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Aλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σα να μην κουνιόμαστε, μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι».