Κοτανίδου: Προτείνουμε μαθητές με μάσκες στα σχολεία - Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Κοτανίδου: Προτείνουμε μαθητές με μάσκες στα σχολεία - Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές Facebook Twitter
0

Στις προτάσεις που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Όπως εξήγησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των σεναρίων είναι και το να ανοίξουν τα σχολεία με χρήση μασκών. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα, ενδεχομένως οι μάσκες να είναι υποχρεωτικές καθημερινά, σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως οι μάσκες θα είναι είτε απλές, είτε υφασμάτινες.

Αν και θεωρητικά τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος iefimerida, εξετάζεται η πιθανότητα αναβολής της έναρξης σχολικής χρονιάς κατά δύο εβδομάδες. Άλλωστε και ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού θα ήταν «σχετικά δύσκολο» να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10 ετών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Όσο για τα πανεπιστήμια, οι λοιμωξιολόγοι συζητούν την επιστροφή των φοιτητών στα ανώτατα ιδρύματα στις περιπτώσεις που απαιτείται η διά ζώσης παρακολούθηση, ενώ ερευνώνται οι τρόποι παρακολούθησης για τους φοιτητές που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, είπε πως μεταξύ άλλων συζητείται και το ενδεχόμενο προληπτικών τεστ για Covid-19 πριν την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια. 

Η κα Κοτανίδου έκανε έκκληση στους νέους και τους πολίτες άνω των 65 να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και, αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού, να φορούν οπωσδήποτε μάσκα. «Αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar, τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως πρέπει να ανακοπεί η διαφαινόμενη πορεία της πανδημίας στην χώρα γιατί σε αντίθεση περίπτωση «θα είναι λεπτομέρεια το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία». «Θα έχουμε πολύ σοβαρότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να μας απασχολούν», κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ