Απεργία την Πρωτομαγιά

Δήμαρχος Κυθήρων: Κάηκε το νησί επειδή ο αρχηγός της πυροσβεστικής ήθελε να «φάει» τον υπαρχηγό

Δήμαρχος Κυθήρων: Κάηκε το νησί επειδή ο αρχηγός της πυροσβεστικής ήθελε να «φάει» τον υπαρχηγό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη, προκάλεσε ηχητικό ντοκουμέντο με «πρωταγωνιστή» τον τέως αρχηγό Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο. 

«Συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα», λέει ο κ. Χαρχαλάκης για την φωτιά του 2017. «Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια έρχονταν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι "ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν"».

Η αποκάλυψη

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο τότε αρχηγός του Σώματος καλεί τον εμπειρογνώμονα της πυροσβεστικής για την φωτιά στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσο να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα πρακτικές «ξεκαθαρίσματος» σε άλλες καταστροφικές πυρκαγιές, στα Κύθηρα και στη Μάνη. 

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην καταστροφική πυρκαγιά του 17, που σάρωσε το 13% της επιφάνειας των Κυθήρων, όταν οι εστίες αναζωπυρώθηκαν. 

Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε μάλιστα και σε έναν διάλογό με τον Βασιλειάδη, τότε υπαρχηγού των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος είχε μεταβεί στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

 - Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε
- Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

Η φωτιά είχε σχεδόν σβήσει αλλά στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε καίγοντας 25.000 στρέμματα. «Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» σχολίασε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση».

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ