Μόσιαλος για τα 97 νέα κρούσματα: Δεν υπάρχει λόγος πανικού- Η σύγκριση με άλλες χώρες

Μόσιαλος για τα 97 νέα κρούσματα: Δεν υπάρχει λόγος πανικού- Η σύγκριση με άλλες χώρες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος μετά την ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά εγρήγορση.

Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και πλέον ανέρχονται συνολικά σε 3.049. «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά μεγάλη εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας- και σε αρκετές άλλες- είναι αυτό που λέω το παράδοξο της πρόληψης», είπε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.

«Επειδή είχαμε ελάχιστα κρούσματα και μικρό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, μάλλον πήραμε λίγο αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Ένα ποσοστό δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας εκεί που προβλέπεται όπως και στην τήρηση των αποστάσεων.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Όμως, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για τα 97 νέα κρούσματα.

«Στη χώρα μας, που η επίπτωση της νόσου δεν είναι τόσο μεγάλη όπως σε άλλες, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε που έχουμε 97 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες. Ενδεικτικά, στη Δανία το τελευταίο 4ήμερο είχαν 183 κρούσματα, στην Αυστρία- που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό- είχαν 139 κρούσματα. Όμως, στη Βόρεια Μακεδονία πήγαν στα 524 κρούσματα αυτό το τετραήμερο και η κυβέρνηση διέταξε 80ωρο lockdown σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και τα Σκόπια», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown. Αν είναι δυνατόν πρέπει να αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown. Αν προσέξουμε, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, μπορούν να ελεγχθούν τοπικά τα περιστατικά», σημείωσε.

Αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο- σε ό,τι αφορά τα κρούσματα- δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας, υπογράμμισε ο καθηγητής του LSE. Παράλληλα σημείωσε ότι η στρατηγική θα πρέπει να εστιαστεί στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

«Δεν θα με ανησυχούσε αν είχαμε 50-70 κρούσματα σε νέους. Αν είχαμε τα ίδια κρούσματα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων, θα ανησυχούσα πολύ», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.

«Είμαστε σε εγρήγορση. Αν υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, τις αντιμετωπίζουμε τοπικά με ιχνηλάτηση. Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να πάμε σε τοπικό lockdown με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Πρέπει να έχουμε πιο έξυπνη τακτική. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή έχουμε 30 ή 50 κρούσματα», σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα 29 από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, την επόμενη Δευτέρα, και την άφιξη τουριστών, ανέφερε ότι προφανώς και υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποιος με κορωνοϊό. «Για να τελειώσουμε οριστικά με αυτό θα έπρεπε να συντονιστούν όλες οι χώρες και να επιβάλλουν καραντίνα 3-4 εβδομάδων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οπότε το ζήτημα είναι η διαχείριση του ρίσκου», σημείωσε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ