Κλειστές θα είναι αύριο, Δευτέρα, αργία του Αγίου Πνεύματος, οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι τράπεζες.

 

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα και για αυτό τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά, εκτός αν έχουν λάβει διαφορετική απόφαση οι εμπορικοί σύλλογοι.

 

Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο, Δευτέρα, σε Αθήνα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης, μεταξύ άλλων περιοχών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikaiologitika. Αντίθετα, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων δεν θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα, το Ναύπλιο, τη Βέροια, τη Μυτιλήνη, το Αγρίνιο, την Καβάλα, τα Τρίκαλα, τη Φλώρινα, την Τρίπολη και την Άρτα.

 

Πώς αμείβεται η αργία

 

Οι εργαζόμενοι που δεν θα εργαστούν τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, επειδή αυτή έχει χαρακτηριστεί αργία, δεν θα έχουν μείωση του μισθού τους.

 

Αν η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηριστεί αργία για μία επιχείρηση, αν αυτή λειτουργήσει φέτος κατ'εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

 

Σχεδόν στα περσινά επίπεδα η έξοδος 

Περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019 κινήθηκε η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Από τις 6:00 της Παρασκευής 5 Ιουνίου, έως την ίδια ώρα σήμερα (Κυριακή), η κίνηση ήταν μεν μειωμένη στην Αθηνών - Κορίνθου, αλλά αυξημένη στην Αθηνών - Λαμίας, σε σύγκριση με πέρυσι. 


Πιο συγκεκριμένα, στο διήμερο, από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 95.000 οχήματα, έναντι 103.000 πέρσι, ενώ από τα διόδια των Αφιδνών 79.000 έναντι 75.000 πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ είναι τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας, ενώ τη Δευτέρα απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, από τις 16:00 έως τις 23:00, για το ρεύμα εισόδου. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr