Τσιόδρας: Βέβαιο το δεύτερο κύμα του ιού - Τι είπε για τους τουρίστες

Τσιόδρας: Βέβαιο το δεύτερο κύμα του ιού - Τι είπε για τους τουρίστες Facebook Twitter
0

Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση 100% σε τίποτα δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Σ. Τσιόδρας χαρακτήρισε «βέβαιη» την επάνοδο του ιού και για τον λόγο αυτό κάλεσε σε προσοχή και επαγρύπνηση, χαρακτηρίζοντας εστίες υπερμετάδοσης τους κλειστούς χώρους.

Ερωτηθείς για την απόφαση να μην γίνονται τεστ στον κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι.

«Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός.

Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Η ιχνηλάτηση είναι κάτι δύσκολο, σημείωσε. «Έχει σχέση με εμάς αλλά και με την χώρα προέλευσης τόνισε μεταξύ άλλων. Σημαντικό στον εντοπισμό των κρουσμάτων σε τουρίστες είναι και ο χρόνος που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση σε πολλές χώρες που όμως ήδη ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.


Ο ίδιος επικαλέστηκε δήλωση της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων που χαρακτήρισε «βέβαιη» την επάνοδο του ιού και για τον λόγο αυτό κάλεσε σε προσοχή και επαγρύπνηση.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την προσοχή σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους και περιοχές με πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας.

Η έρευνα της Νέας Υόρκης για τα παιδιά

«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», σημέιωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη.

Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία.

Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

Πρόσθεσε δε, πως ειδική επιτροπή του υπουργείου έχει δώσει σαφείς οδηγίες και μέτρα για τις σχολές εκπαίδευσης ναυαγωσωστών και τις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

«Εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου και κανέναν κορωνοϊό» δήλωσε ο Σ. Τσίοδρας επαναλαμβάνοντας ωστόσο ό,τι έχουν δοθεί οδηγίες.

Σχολεία

Τα σχολεία έχουν μία ακόμα παραπάνω σημασία, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. «Είναι πολύ σημαντικό. το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Και τα ειδικά σχολεία θα ακολουθήσουν τα δημοτικά σχολεία.

Θεωρώ ότι υπάρχει φόβος στα παιδιά που έχει σχέση με την επιδημία. Και στην Ισπανία, έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Διευκρίνισε δε, ότι τη Δευτέρα σε ειδική επιτροπή θα συζητηθούν οι κινήσεις για το άνοιγμα των δημοτικών και των ειδικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια υπογράμμισε ότι εξετάζονται 8 ειδικά εμβόλια. Σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα από μία εταιρείες για την παρασκευή τους και τη διάθεσή τους για όλον τον παγκόσμιο πληθυσμό, είπε.

Η παραφιλολογία για τα εμβόλια θέλει πάρα πολύ προσοχή, καθώς υποβόσκουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία είναι οι τρεις χώρες που αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως δήλωσε, η Λατινική Αμερική φαίνεται να είναι πλέον το κύριο πεδίο εξάπλωσης της πανδημίας.

Αναφερθείς στην Ευρώπη, σημείωσε πως στη Γαλλία, όπου αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού στην ήπειρο, «βλέπουμε βραδύτερους ρυθμούς αύξησης» των κρουσμάτων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM