Τήνος: Επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για ανεμογεννήτριες

Τήνος: Επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για ανεμογεννήτριες Facebook Twitter
Τήνος: Επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν διαδηλωτές - Έντονες πολιτικές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα
0

Έντονη ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων μετά τις καταγγελίες για επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ σε διαδηλωτές στην Τήνο με αφορμή διαμαρτυρία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Σύμφωνα με το TinosToday.gr στόχος των διαδηλωτών ήταν να αποτρέψουν τα εκσκαφικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, όπου και αναμένεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι επιτέθηκαν στο πλήθος. Ακολούθησαν τέσσερις προσαγωγές. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Τήνου, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την απελευθέρωσή των διαδηλωτών.

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις

 

Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Τήνου, Αργύρης Δεσύπρης

 

Σε δήλωσή του ο κ. Δεσύπρης αναφέρει πως «Μετά τα πρωτόγνωρα γεγονότα που εξελίχθηκαν σήμερα στο Νησί μας και την βιαιότητα των ΜΑΤ απέναντι σε γυναίκες, ηλικιωμένους και απλούς πολίτες και τις συλλήψεις που έγιναν Παρακαλώ για παρέμβαση σας να τερματιστεί αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καταγγέλλει τις επιθέσεις η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψήφια Βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιρέν Ρήγου καταγγέλλει «τα σημερινά έκτροπα της ΕΛΑΣ στην Τήνο και ζητά την άμεση απελευθέρωση των συμπατριωτών μας που αγωνίζονται για την ματαίωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας».

 

 

Ανακοίνωση από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι «Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτόν το λόγο.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, που αντιπαλεύουν την πολιτική που, αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το άγριο χτύπημα των διαδηλωτών από την αστυνομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας την καταστολή και ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί».

Κίνημα Αλλαγής: Όχι στην καταστολή των δικαιωμάτων του Τηνιακού Λαού

Έντονη η αντίδραση και από την Τοπική Οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής.

«Καταδικάζουμε την άσκηση πρωτοφανούς και απρόκλητης βίας των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους συμπολίτες μας οι οποίοι ειρηνικά διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας.

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια καταστολής του αγωνιζόμενου τηνιακού λαού.

Ζητούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συμπολίτες μας και να προχωρήσουν σε άμεση αποχώρηση από το νησί μας οι αστυνομικές δυνάμεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παύση εργασιών στη θέση «Πράσσα» εδώ και τώρα.»

10 συλλήψεις, τραυματισμούς και αγριότητες καταγγέλλει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνου προχώρησε στην εξής δήλωση αναφορικά με το περιστατικό.

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική, που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου».

Δήμαρχος Τήνου: Επιστολές σε βουλευτές Κυκλάδων 

Επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων έστειλε ο δήμαρχος Τήνου με θέμα «Ενημέρωση – Αίτημα για Παρέμβαση» για το θέμα των ανεμογεννητριών. Να αναφέρουμε ότι νωρίτερα είχε αποσταλεί στον Υπουργό και Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας η εν λόγω διαμαρτυρία.

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων,

Όπως γνωρίζετε, τoυς τελευταίους μήνες σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία εκφράζει με όλους τους νόμιμους τρόπους (παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ασκήσεις ενδίκων μέσων) την αντίθεση της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή ''Πράσσα –Πολέμου Κάμπος''.

Δυστυχώς, σήμερα πληροφορηθήκαμε από την τοπική κοινωνία της Τήνου αλλά και από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης, ότι στην περιοχή ''Πράσσα –Πολέμου Κάμπος'' της Τήνου, όπου εκτελούνται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έγινε εκτεταμένη χρήση βίας, από το σώμα των αστυνομικών δυνάμεων, που είχε παραταχθεί στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό την απομάκρυνση των διαμαρτυρομένων.

Καταγγέλλονται δε πρωτοφανείς αγριότητες και απρόκλητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ συνελήφθησαν δέκα (10) συντοπίτες μας που κρατούνται στο Α.Τ. Τήνου. Το κλίμα είναι στην τοπική κοινωνία βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι σημερινές εικόνες είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα.

Γνωρίζετε, ότι η χρήση βίας πρέπει να αποφεύγεται. Πολύ περισσότερο που επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστολής εν μέσω πανδημίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Διαμαρτυρηθήκαμε, λοιπόν, έντονα για τα παραπάνω στην ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου και στην ελληνική αστυνομία, απαιτώντας όπως αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και εν γένει αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας.

Δια της παρούσας, ζητάμε και την δική σας παρέμβαση για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και δη σε καιρό πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και την απελευθέρωση των συλληφθέντων συντοπιτών μας.»

Mε πληροφορίες των TinosToday/Cyclades24

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM