Ομαλά, αν και με μειωμένη συμμετοχή, ξεκίνησε η επιστροφή των μαθητών της Γ'Λυκείου στα σχολεία, μετά την αποχή εβδομάδων, λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

 

Πολλοί ήταν οι μαθητές που επέλεξαν να παραμείνουν σπιτι. Όσοι αποφάσισαν να πάνε στο σχολείο, αντίκρισαν καταστάσεις πρωτόγνωρες στη σχολική ζωή τους, με θερμομετρήσεις, σημάδια στον προαύλιο χώρο, αποστάσεις προστασίας από τους συμμαθητές τους στα θρανία και παντού αντισηπτικά.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ως προς την προσέλευση μαθητών, οι περισσότεροι από τους μισούς επέστρεψαν στις αίθουσες, τηρώντας με συνέπεια τα μέτρα προστασίας. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες τον μέσο όρο συμμετοχής στα μαθήματα.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

 

 


Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου το 50% έφτασε η προσέλευση των μαθητών της τρίτης λυκείου των κεντρικών σχολείων στην Πάτρα ενώ όσον αφορά στα περιφερειακά σχολεία η η προσέλευση αγγίζει το 100%.

 

Στο Ηράκλειο, επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών της τρίτης Λυκείου στα θρανία και το ποσοστό των απουσιών που καταγράφηκαν ήταν περιορισμένο σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλλα Μακρυγιαννάκη.

 

Στο Βόλο, τα στοιχεία ποικίλλουν στο σύνολο των 38 Λυκείων, αφού υπάρχουν λύκεια, κυρίως προαστιακά ή περιφερειακά, όπου η παρουσία μαθητών έφθασε περίπου στο 90%, αλλά υπάρχουν και κάποια κεντρικά λύκεια όπου η παρουσία των μαθητών κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25%.

 

Στην Ήπειρο όπου λειτουργούν 78 Λύκεια και 16 ΕΠΑΛ «όλα λειτούργησαν άψογα» σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης.

 

«Όλοι οι καθηγητές, λιγότεροι οι μαθητές» είναι η απάντηση από τους ανθρώπους της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο περιγράφοντας την πρώτη μέρα στο σχολείο μετά την καραντίνα. Χαρακτηριστική η εικόνα στο 5ο Λύκειο Μυτιλήνης με το συμμετοχή να φτάνει στο 30%. Άλλα πάλι Λύκεια όπως στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης η συμμετοχή ξεπερνά το 50%.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI


«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

 

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως που συνομίλησε χθες με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους, καθησυχάζοντάς τους ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Τα μέτρα προστασίας

 

Η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

 

-Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

-Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

-Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

-Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

-Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά.

-Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr