«Με τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε καταφέρει και έχουμε συγκρατήσει την επιδημία, είπε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

 

«Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι στην Ουχάν χρειάστηκαν τρεις μήνες.

 

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση» διευκρίνισε ενώ υποστήριξε ότι «πρέπει να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα και τις οικονομικές επιπτώσεις».

 

«Η πανδημία είναι σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με πολλές στροφές και πρέπει να οδηγήσεις με προσοχή. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», είπε.

 

«Να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες να μην ανατραπούμε στην πορεία. Αν δεν προσέξουμε όλα μπορεί να αλλάξουν», συμπλήρωσε.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο όμως και του Κέντρου αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που σημείωσαν πως δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν τα μέτρα περιορισμού από τον κορωνοϊό.

 

Αναφερόμενος στη διασπορά στην κοινότητα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχει συνολική πληροφορία για τον πληθυσμό, πράγμα που θα μπορεί να γίνει με επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες επιτήρησης, που είναι εν ισχύ και θα δώσουν συμπεράσματα.

 

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο ωστόσο για «πάρα πολύ ασφαλή εκτίμηση στους θανάτους στη χώρα».

 

Επίσης τόνισε ότι «η επιδημική καμπύλη δεν δείχνει κάποια αύξηση, περιμένουμε πτώση τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά. «Φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τεράστια διασπορά».

 

«Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα υπήρχε τεράστια διασπορά και αυτό θα φαινόταν και στον αριθμό των νεκρών. Προοδευτικά θα δείτε τους δείκτες να μειώνονται. Με τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε καταφέρει και έχουμε συγκρατήσει την επιδημία» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

«Καμία χώρα με μαζικό έλεγχο δεν μπορεί να σας πει με ακρίβεια τι ποσοστά έχουν νοσήσει. Βασιζόμαστε όλοι σε μαθηματικά κριτήρια» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

Επίσης ο λοιμωξιολόγος έδωσε διευκρινίσεις για ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τα τεστ αντισωμάτων. Σίγουρα θα έχουν χρήση στην επόμενη φάση της επιδημίας τόνισε ενώ διευκρίνισε πως «Είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσει ο κόσμος. Ότι το τεστ των αντισωμάτων είναι διαφορετικό από τον μοριακό έλεγχο» είπε ο κ. Τσιόδρας επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

 

Έκλεισε δε λέγοντας πως «θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο στην επόμενη φάση».