Αβεβαιότητα για 80 Έλληνες ναυτικούς τουριστικών σκαφών - Τους απαγορεύεται ο κατάπλους

Αβεβαιότητα για 80 Έλληνες ναυτικούς τουριστικών σκαφών - Τους απαγορεύεται ο κατάπλους Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ - Φωτογραφίες Αρχείου
0

Συνεχίζεται η περιπέτεια περίπου 80 Ελλήνων ναυτικών που ταξιδεύουν με τουριστικά σκάφη στη Μεσόγειο και είχαν ως τελικό προορισμό ελληνικά λιμάνια. 

Πρόκειται για πληρώματα νεότευκτων τουριστικών σκαφών που παρελήφθησαν τον Φεβρουάριο από ναυπηγεία της βορειοδυτικής Γαλλίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό κράτος τους απαγορεύει τον κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών και την ασφάλεια των σκαφών. Παράλληλα, από σήμερα και για τέσσερις περίπου ημέρες προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι. 

Η απαγόρευση του κατάπλου προκαλεί ερωτήματα την ώρα που επαναπατρίστηκαν μεγάλος αριθμός Ελλήνων από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες με τους ναυτικούς να υπογραμμίζουν ότι από τα τέλη Φεβρουάριο που ταξιδεύουν με τα σκάφη είναι ήδη σε καραντίνα και να ζητούν να τους επιτραπεί ο κατάπλους. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας καθώς για παράδειγμα τελειώνει η ινσουλίνη στους διαβητικούς. Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια τους βρήκε ενώ ήταν ήδη εν πλω.

Σημειώνεται πως δύο σκάφη που αντιμετώπιζαν προβλήματα προ ημερών στη μαρίνα του Καλαμακίου με σκάφος του Λιμενικού να τα καταδιώκει. Τα πληρώματα είναι σε καραντίνα και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ακόμη, η μαρίνα του Λαυρίου έδωσε άδεια κατάπλου για λόγους ασφαλείας σε έξι σκάφη αναψυχής τύπου καταμαράν και πλέον είναι αντιμέτωπη με τον νόμο ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο στους ναυτικούς που παραμένουν σε καραντίνα μέσα στα σκάφη. 

«Οι απαγορεύσεις μας έπιασαν εν πλω»

Ο Σπύρος Πάσχος κυβερνήτης σε ένα από τα σκάφη αυτά μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ανέφερε πως περίπου 30 σκάφη πλέουν στη Μεσόγειο με προορισμό την Ελλάδα και σε κάποια - όπως το δικό του - έχουν δέσει σε μαρίνες και έχουν σχηματισθεί δικογραφίες σε βάρος των κυβερνητών. «Είναι θέμα ασφάλειας. Κινδυνεύουμε με τον καιρό να χειροτερεύει και να φανούν οι άνεμοι σε ένταση τα 40 μίλια», αναφέρει. 

«Η διαδικασία παραλαβής των σκαφών ολοκληρώθηκε γύρω στις 15 Φεβρουαρίου», αναφέρει. «Τους περισσότερους από εμάς τους έπιασαν οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας ενώ πλω» υποστηρίζει. Οι περιορισμοί τους βρήκαν σε Πορτογαλία, Γιβραλτάρ και Ισπανία. «Εφοδιαστήκαμε και φύγαμε λίγο πριν την απαγόρευση εν μέσω πάντοτε αυστηρότατων περιορισμών αφού κανείς δεν επιτρεπόταν να αποβιβαστεί παρά μόνο για αγορές τροφίμων και φαρμάκων από τα καταστήματα της μαρίνας» αναφέρει λέγοντας πως στη συνέχεια έβαλαν πορεία κατευθείαν για Ελλάδα, ενώ όλοι προσπάθησαν να αποφύγουν την Ιταλία. 

Διώξεις και πρόστιμα

«Καταπλεύσαμε στην Κόρινθο και μέχρι σήμερα το πρωί πιστεύαμε ότι με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για την περίπτωση του "Ελ.Βενιζέλος" θα δέναμε χωρίς πρόβλημα στη μαρίνα του Λαυρίου», αναφέρει προσθέτοντας πως μόλις έδεσαν, έμαθαν ότι ήδη είχαν ασκηθεί διώξεις στους προηγούμενους από εκείνους για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ενώ θα μας τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα. 

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM