Τσιόδρας: Γρήγορη η διασπορά του ιού - Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει

Τσιόδρας: Γρήγορη η διασπορά του ιού - Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε σήμερα πως τα στοιχεία της εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως καταδεικνύουν γρήγορη διασπορά του κορωνοϊού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα σύστημα υγείας. 

Σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,14 εκατομμύρια κρούσματα με 61.188 θανάτους, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως με περισσότερους από 278.000 ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και 7.445 νεκρούς ενώ σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 517.000 κρούσματα και 40.903 θάνατοι.

«Δεν λέω αυτά τα νούμερα να σας φοβίσω, αλλά για να δείξω πως η διασπορά αυτού του ιού είναι τόσο γρήγορη που κάνενα σύστημα υγείας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, ακόμη και τα πιο σύγχρονα. Το αποτέλεσμα είναι να συναθροίζονται χρονικά σημαντικός αριθμός σοβαρά νοσούντων και θανάτων».

Η Ισπανία ξεπέρασε και την Ιταλία σε αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερους από 124.000 θετικούς στον ιό σε ολόκληρη την χώρα. Ιταλία και Ισπανία έχουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως με 14.681, 11.744 νεκρούς αντίστοιχα.

Τα σημερινά νούμερα αντιπροσωπεύουν προηγούμενη εικόν

«Μια πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με πολλά ερωτηματικά, τα οποία γίνονται και πιο σκληρά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπινες ψυχές. Τι αντιπροσωπεύουν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Αντιπροσωπεύουν την εικόνα στην χώρα μας περίπου δύο με τρεις εβδομάδες πριν. Είναι ο μέσος όρος του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει κάποιος τον θάνατο. Επίσης αντιπροσωπεύουν πως από αυτούς που μπαίνουν στην ΜΕΘ ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει». 

Για το θέμα της μάσκας

Επανερχόμενος στο ζήτημα της μάσκας και την αναθεώρηση από το αμερικανικό CDC, ο κ. Τσιόδρας είπε πως το ερώτημα είναι πόσο συμμετέχουν οι φορείς χωρίς συμπτώματα στην νόσο και στην διασπορά της νόσου.

«Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στην μετάδοση της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος που χθες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης - ακόμα και με ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ, όταν υπάρχει επαφή των ανθρώπων. Για να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης πριν τα συμπτώματα όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, ή μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα όπως στις ΗΠΑ». 

Αυτά τα καλύμματα όμως δεν είναι χειρουργικές μάσκες και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Αν υποτεθεί πως κάποιος δεν είναι μολυσμένος και εκτίθεται σε κάποιον φορέα που φτερνίζεται. Ένα μεγάλο ποσοστό σωματιδίων παγιδεύονται στο ύφασμα και τυχόν απρόσεχτες κινήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης υγιών ανθρώπων. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ