Κορωνοϊός: Επίταξη φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας - Πρόστιμα έως 100.000€

Κορωνοϊός: Επίταξη φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας - Πρόστιμα έως 100.000€ Facebook Twitter
Επίταξη μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τους 4 το πρωι της Κυριακής. Η επίταξη, για έως και έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις επιτασσόμενες ποσότητες, αυτές παραδίδονται στο υπουργείο Υγείας, που αναλαμβάνει τη διάθεσή τους. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

Ξεκινά καταγραφή αποθεμάτων

Άμεσα ξεκινά η καταγραφή των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Συγκεκριμένα, πρέπει να δηλώσουν την ποσότητα αποθεμάτων, την τοποθεσία αποθήκευσής τους, τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της. Τα στοιχεία επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τους κωδικούς πρόσβασης ΓΕΜΗ των υπόχρεων επιχειρήσεων.

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

  • κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και
  • διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM