Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, μετά από σύντομη νοσηλεία.

 

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος, είχε ξεκινήσει τις σπουδές του σε ηλικία 31 ετών, το 1957, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια εποχή, εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή, μετέπειτα μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και με τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Το 1961, εγκαταστάθηκαν στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίστηκε ηγούμενος.

 

Το 1967 ανέλαβε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1980. Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους αρχιμανδρίτες - πλέον - Αμβρόσιο και Χριστόδουλο, τη Μονή της Παναγίας «Χρυσοπηγής», όπου και εκεί ορίστηκε ηγούμενος.

 

Το 1975 εξελέγη τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας. Το 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Πειραιώς και κατά την παραμονή του ίδρυσε κατηχητικά σχολεία, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία», εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο, γηροκομείο, παιδικούς σταθμούς και δημοτικό σχολείο.

 

Το 1991 καταγγέλθηκε από τον ιεροψάλτη Ηλία Τούμπα για σεξουαλική παρενόχληση. Με επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο Τούμπας ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία στη συνέχεια ανακάλεσε με νέα του επιστολή. Η καταγγελία αποδόθηκε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη στην κακή σχέση που διατηρούσε με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Το 1994 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχειοθέτησε την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του μητροπολίτη. 

 

Το 2005 όμως, ο ιεροψάλτης Ηλίας Τούμπας επανέφερε τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Η Ιερά Σύνοδος όρισε ανακριτή, ύστερα και από δική του απαίτηση, για να παραπεμφθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους το Συνοδικό Δικαστήριο έθεσε την υπόθεση στο αρχείο θεωρώντας ότι δεν στοιχειοθετείται η ενοχή του Μητροπολίτη αλλά λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τη μήνυση του ιεροψάλτη. Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε πταισματοδίκη

 

Αντιδρώντας στις εν λόγω καταγγελίες ο κ. Καλλίνικος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Τούμπα και αγωγή, διεκδικώντας το ποσό των 3.000.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητάς του.

 

Στις 4 Φεβρουαρίου 2006 υπέβαλε στο «πνευματικό του παιδί», αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. Τρεις ημέρες αργότερα, η Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την παραίτησή του. Το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του ηγουμένου της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr