Τρεις αληθινές ιστορίες από τις αμέτρητες πλέον που συμβαίνουν καθημερινά σε εργασιακούς χώρους με γυναίκες να πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης φέρνει στο φως η ActionAid.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου, ημέρα μνήμης για τους αγώνες του κινήματος υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, η ActionAid μας καλεί να πούμε «ποτέ και πουθενά» σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας, μέχρι και 6 στις 10 εργαζόμενες (συγκεκριμένα το 66.7%) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Τα θύματα όμως σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά εξαιτίας του φόβου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

 

Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά», η ActionAid καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και την υποστήριξη όλων των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως μετανάστριες και εργαζόμενες σε άτυπη εργασία που επηρεάζονται δυσανάλογα από τη βία, τις έμφυλες διακρίσεις και την παρενόχληση.

 


Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον

 

Στο βίντεο, στο οποίο για λόγους εχεμύθειας έχουν αλλαχθεί οι χώροι εργασίας, όσα ακούγονται είναι όσα έχουν πραγματικά βιώσει οι γυναίκες στην εργασία τους.


«Ξέρεις τι μου είπε χθες; Πω πω πάλι ξινισμένη είσαι; Δεν σε ικανοποίησε ο άντρας σου χθες; Αυτό συμβαίνει για χρόνια».

 

«Με παρενοχλεί από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να δουλεύω. Με έβαλε στο γραφείο του και μου είπε: αν δεν μου κάτσεις θα σου γαμ* τη ζωή».

 

«Προχθές μού λέει πάμε στην αποθήκη να βρούμε κάτι και μού επιτέθηκε. Του λέω άφησέ με, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό. Και πήγα στην αστυνομία. Με τι αποδείξεις θα κάνεις καταγγελία μου λένε;».

 

Δείτε το βίντεο: