Μεταναστευτικό: Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν στις επιτάξεις τα νησιά

Μεταναστευτικό: Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν στις επιτάξεις τα νησιά Facebook Twitter
Διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας στη Λέσβο - EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
2

Αντιδράσεις προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τις επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για μετανάστες στα νησιά.

Η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης αιφνιδίασε πολλούς αφού δεν ήταν ενήμερη ούτε η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου της Δυτικής Λέσβου, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τη δημιουργίας νέας δομής στη θέση Καραβάς έξω από το Μανταμάδο. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου και όπως έγινε γνωστό αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μετά τη συνεδρίαση.

Αποχή από την προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών 

Ο κ. Βέρρος ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία έχουν προσκληθεί η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου. «Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη». Τέλος, έκανε γνωστό πως έχει καλέσει το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση.

Αντιδράσεις και από τον δήμο Χίου


Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη. Παράλληλα συγκροτεί ομάδα με επιστημονικούς υποστηρικτές κατά των πράξεων που προβλέπει η ΠΝΠ και δηλώνει ότι ουδεμιά υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της νέας δομής. Ερωτηματικό παραμένει η παρουσία του Σταμάτη Κάρμαντζη, δημάρχου Χίου, στη σύσκεψη της Πέμπτης. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

 

Μηταράκης: Για τρία χρόνια η επίταξη 

Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, ενώ «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου», διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να λυθεί όσο δίνονται επιδόματα, ιθαγένειες, και παρέχονται δωρεάν εκπαίδευση και περίθαλψη. Δυστυχώς η αλήθεια είναι αυτή, με ένα ταξίδι σε μία βάρκα σου δίνεται η ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό όνειρο, η ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής, και το ηθικό μπόνους του στάτους πως προφέρεις στην θρησκεία που υπηρετείς διαδίδοντας τη.Η Τουρκία εκπληρώνει τους οικονομικούς και πολιτικούς της στόχους, οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε φθηνό εργατικό δυναμικό και οι ηγεσίες σε ένα πολύγλωσσο μωσαϊκό ψηφοφόρων ακολουθώντας το σοφό “διαίρει και βασίλευε”.
Το 'μνημόνια τέλος με ένα νόμο και ένα άρθρο" του Σύριζα έγινε η "άμεση λύση του μεταναστευτικού με όλους ευχαριστημένους" της ΝΔΈνα καλό με τις αυταπάτες είναι ότι η ζωή τις διαλύει σύντομα.Ένα κακό είναι ότι βγάζουν κυβερνήσεις.