Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πλέει νοτίως του Καστελόριζου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», στην οποία δόθηκε εντολή να κινηθεί προς το σημείο από την Κάρπαθο. Στην περιοχή επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

 

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, αντισυνταγμάταρχης Σπυρίδωνας Ασλάνης, επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκτιμώντας ότι για την «είσοδό του ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες». Άλλωστε δεν συνοδεύεται από άλλα πλοία και η πλησιέστερη τουρκική φρεγάτα πλέει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων. 

 

«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ασλάνης, μιλώντας στο CNN. «Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα».

 

Το Oruc Reis βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία, αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα και τώρα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr