Εποχική γρίπη: Στους 13 οι νεκροί - Κλειστά σχολεία σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη

Εποχική γρίπη: Στους 13 οι νεκροί - Κλειστά σχολεία σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί από την εποχική γρίπη ενώ έκλεισαν τα σχολεία σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών ασθενούν. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τον Οκτώβριο του 2019 έως και την τρίτη εβδομάδα του 2020 (13–19 Ιανουαρίου 2020) καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών, μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 7 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 6 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Συγκεκριμένα, 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα ανεμβολίαστο τετράχρονο παιδί με πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα που είχε χειρουργηθεί για καρδιοπάθεια.

Σημειώνεται ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή – περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.


- Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ).

Συναγερμός στα σχολεία – Κλειστά σε Καλάβρυτα και Σαμοθράκη

 

Παράλληλα, μετά από απόφαση των δημοτικών αρχών και λόγω αυξημένων κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων με υψηλό πυρετό, βήχα και μυαλγίες, σε Καλάβρυτα και Σκεπαστό, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Καλάβρυτα και Σκεπαστό θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 Την ίδια ώρα στη Σαμοθράκη, επίσης με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πέμπτη,23/01/2020 παραμένει κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος.

Αύριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τη λειτουργία του σχολείου και των δομών την Παρασκευή, 24/01/2020 και τη Δευτέρα, 27/01/2020. Με απόφαση του Δημάρχου διακόπτεται η λειτουργία του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης από 23/1/2020 μέχρι τις 27/1/2020 λόγω της εποχικής νόσου. Στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνουν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM