Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έδωσε διευκρινίσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εορτών στη χώρα μας. 

 

Η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε χθες πως, κατά τη διάρκεια των εορτών, τα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των απειλών για τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η πρεσβεία συμβούλευε τους Αμερικανούς να είναι σε επαγρύπνηση στους χώρους που επισκέπτονται και να ενημερώνονται τακτικά από τα ΜΜΕ για εξελίξεις.

 

Μετά την έκταση που πήρε η αναπαραγωγή της ανακοίνωσης, ο κ. Πάιατ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για «πάγιες συστάσεις» κατά την εορταστική περίοδο σε κάθε ευρωπαϊκό προορισμό και όχι κάποια έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία.  Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παραμένει στο επίπεδο «1», δηλαδή την πιο ασφαλή κατάσταση στην κατηγοριοποίηση του State Department. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

 

«Τοποθεσία: Ελλάδα - Σε ολόκληρη τη χώρα

 

Συμβάν: Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που παρουσιάζουν διεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα τα οποία εμπνέονται από βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία, σε όλη την Ευρώπη.

 

Οι βίαιοι εξτρεμιστές, συνεχίζουν να εστιάζουν σε τοποθεσίες όπως χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, νυκτερινά καταστήματα διασκέδασης, τοποθεσίες (θρησκευτικής) λατρείας, κόμβους μεταφορών και άλλους μαλακούς στόχους στους οποίους συχνάζουν τουρίστες».

 

«Να είστε σε επαγρύπνηση σε εορταστικά δρώμενα και φεστιβάλ, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε πολυσύχναστα μέρη. Αναθεωρήστε τα δικά σας προσωπικά μέτρα ασφάλειας. Να έχετε αίσθηση του περιβάλλοντα χώρου στον οποίο κινείστε. Να ενημερώνεστε από τα τοπικά ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως και πέρυσι τον Δεκέμβριο, η πρεσβεία είχε εκδώσει ακριβώς ίδια ανακοίνωση.