Αντικαπνιστικός: 796 καταγγελίες στο 1142 μέσα σε μια εβδομάδα - Τα στοιχεία από τους ελέγχους

Αντικαπνιστικός: 796 καταγγελίες στο 1142 μέσα σε μια εβδομάδα - Τα στοιχεία από τους ελέγχους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
1

Θετική είναι η ανταπόκριση των πολιτών και η συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε ποσοστό 84%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία για την απαγόρευση του καπνίσματος προέκυψαν από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 603 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά το χρονικό διάστημα 25 Οκτωβρίου με 25 Νοεμβρίου.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Ρέθυμνο.

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.

Επίσης, συμπληρώθηκε χθες η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, «1142».

Η γραμμή δέχτηκε συνολικά 2575 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν αναλυτικά:

828 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%)
796 καταγγελίες (30,91%)
260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%)
391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%)
152 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%)
148 Άλλο (5,75%)


Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές κλήσεις αφορούν σε ερωτήματα ενημέρωσης για τον αντικαπνιστικό νόμο και σε αιτήματα βοήθειας από πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Υπενθυμίζεται ότι 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα από το κάπνισμα, ενώ η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Σύστημα Υγείας.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θυμάμαι όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί, όπως σε όλον τον υπόλοιπο (τουλάχιστον τον πολιτισμένο) κόσμο. Τι έβγαιναν και έλεγαν τα ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ... το καλύτερο ήταν ότι "ναι, λύσαμε όλα τα άλλα, το κάπνισμα μας μάρανε". Δεν είναι τυχαίο που αν έχεις τέτοιους στο Payroll θα πας με μαθηματική ακρίβεια στην εξαΰλωση. Ο νόμος μαθαίνω εφαρμόστηκε, δυστυχώς δεν έχω έρθει ακόμα Ελλάδα να το δω ιδίοις όμμασι. Μπράβο μας, επιτέλους. Και να μην ανησυχείτε βλάκες, σιγά σιγά πολλά θα λυθούν ή θα γίνουν καλύτερα. Πάρτε τις νέες μειώσεις φόρων, τη διάσωση και τον εξορθολογισμό της ΔΕΗ, το άνοιγμα των τραπεζών, τον δανεισμό με αρνητικά επιτόκια.... φύγατε και ανάσανε η χώρα. Πάντε κάντε κάνα τσιγαράκι να το χωνέψετε.