Δίκη Χρυσής Αυγής: Αθώοι δήλωσαν Κουτσούκης και Ματθαιόπουλος - «Ό,τι καλύτερο στον Πειραιά ο Λαγός»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αθώοι δήλωσαν Κουτσούκης και Ματθαιόπουλος - «Ό,τι καλύτερο στον Πειραιά ο Λαγός» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Αθώοι δήλωσαν απολογούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι πρώην βουλευτές του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούκης και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζουν καν τι τους προσάπτει το κατηγορητήριο.

Κουτσούκης: Ό,τι καλύτερο πέρασε από τον Πειραιά ο Γιάννης Λαγός

Ο Δημήτρης Κουτσούκης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα στον Δήμο Καλαμάτας, είπε στο δικαστήριο πως έφυγε από τη Χρυσή Αυγή πριν από δύο χρόνια, θεωρώντας πως το κόμμα έχει εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση λειτουργώντας, όπως τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, με «ξύλινο λόγο».

Κατά τον πρώην βουλευτή, ουδέποτε η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν είχε στρατιωτική δομή, αλλά καμία δομή και για τον λόγο αυτό «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος». Όπως ανέφερε «αν είχε στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του σχετικές με «στρατιωτική δομή» της Χρυσής Αυγής, ο Δημήτρης Κουτσούκης είπε σήμερα πως εκείνο που εννοούσε αναφερόμενος σε «τάγματα εφόδου», αφορούσε την περιφρούρηση που έπρεπε να οργανώνουν καθώς τότε «όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση;».

Ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εξηγήσει παλαιότερες επαινετικές δηλώσεις του για τον συγκατηγορούμενό του, νυν ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, και επέμεινε πως υπήρξε «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από τον Πειραιά». Εξήγησε, δε, πως ο Γιάννης Λαγός είχε εκλεγεί σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής σε συγκεκριμένες γειτονιές, ήταν μη αμφισβητήσιμη. Έκρινα πως οι ενέργειές του ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας βουλευτής που ενδιαφέρεται για τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουκούτση, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής «ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί που είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Δημήτρης Κουτσούκης δήλωσε πως βρισκόταν στην Καλαμάτα όταν έγινε και πως οι συνάδελφοί του και στελέχη του κόμματός, που επικοινώνησε αμέσως μόλις είδε τις ειδήσεις στα ΜΜΕ, του δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

Ματθαιόπουλος: Είπα απλώς να προσέχουν με τους απογόνους τους οι άνθρωποι με ασθένειες

 

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δεύτερος πρώην βουλευτής που απολογήθηκε σήμερα, είπε στο δικαστήριο πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2007 και παραμένει ως σήμερα γιατί συμφωνούσε με θέσεις του κόμματος.

Όπως δήλωσε, είναι εντελώς αθώος και βρίσκεται κατηγορούμενος μόνο επειδή ήταν βουλευτής του κόμματος.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε από την πρόεδρο για συγκεκριμένη συνέντευξή του, όπου φέρεται να είχε διατυπώσει θέσεις περί ευγονικής, κάτι που αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ, κ. Πρόεδρε είπα πως οι άνθρωποι με ασθένειες πρέπει να προσέχουν με τους απογόνους τους. Αν κάποιος, για παράδειγμα, είναι χρήστης ναρκωτικών να είναι προσεκτικός αν θα φέρει παιδί στον κόσμο».

Πρόεδρος: Να είναι προσεκτικός δηλαδή; Τι να κάνει; Να πάει στον γιατρό;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει, ας κάνει ότι θέλει. Αλλά είναι απάνθρωπο να φέρει ένα παιδί στον κόσμο έτσι. Εγώ αυτό είπα. Και μετά λέγανε αυτήν τη θεωρία ότι εγώ είμαι υπέρ της ευγονικής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για το μουσικό συγκρότημα που έχει και για συγκεκριμένους στίχους τραγουδιού, όπως το «μίλα ελληνικά ή ψόφα», ο κατηγορούμενος, αφού ανέφερε πως πρόκειται για διασκευή αγγλικού τραγουδιού, είπε πως είναι δικαίωμά του να τραγουδά ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή.

Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν θυμάται καθόλου συγκεκριμένη συναυλία του 2005 του συγκροτήματός του όπου συμμετείχαν, όπως του είπε η πρόεδρος «Γερμανοί Ναζιστές με σημαίες της Βέρμαχτ και των SS». O Αρτέμης Ματθαιόπουλος είπε πως έχει πάει σε πολλές και επέμεινε πως δεν θυμάται.

Στην πίεση της προέδρου αν αυτές που έχει πάει είχαν «αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», ο πρώην βουλευτής απάντησε πως έχει πάει σε διάφορες «με εθνικιστικά σύμβολα, με μαιάνδρους, κέλτικους σταυρούς». Όταν η πρόεδρος επέμεινε ότι αναφέρεται αποκλειστικά στα σύμβολα των Ναζί, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος είπε πως δεν μπορεί να θυμάται που πήγε πριν από 14 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άλλοτε στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, που έχει κατηγορήσει το κόμμα ως «συμμορία δολοφόνων», ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος είπε πως «πρόκειται για έναν άνθρωπο με διαταραχές», ο οποίος αποδείχθηκε «αχάριστος, ανάξιος της φιλίας μου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ