Βίντεο από μία πρόσφατη, σφοδρή κακοκαιρία που προκάλεσε προβλήματα στη Μόρια, ανάρτησε η σελίδα NoBorders στο Facebook. 

 

Στα πλάνα, χείμαροι που σχηματίστηκαν από τη βροχόπτωση φαίνονται να παρασέρνουν μεγάλα αντικείμενα και σκουπίδια στο πέρασμά τους ενώ ακούγονται οι φωνές ανθρώπων που προσπαθούν να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στα σκοτεινά πλάνα, διακρίνονται οι μορφές ορισμένων εξ αυτών. «Ισχυρή βροχή και καταιγίδα με κεραυνούς στη Μόρια. Οι τέντες δεν αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες. Ο χειμώνας έρχεται», σχολιάζουν οι διαχειριστές της σελίδα που μοιράστηκαν το βίντεο του φωτογράφου Julian Busch από τη Λέσβο. 

 

 

Το βίντεο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου και έκτοτε έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας πλήθος επικριτικών σχολίων για τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας στο νησί. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από φωτιά σε κοντέινερ ενώ, σήμερα το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», μετέφερε στον Πειραιά, 453 αιτούντες άσυλο από το κέντρο της Μόριας και 13 από τη Χίο.

 

Υπολογίζεται πως τα άτομα που παραμένουν στη Μόρια πλησιάζουν τις 13.000 ενώ περίπου 1.000 εξ αυτών είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.