Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης στην πλατεία Εξαρχείων, κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται πως η εικόνα έχει αρχίσει και πάλι να αλλοιώνεται με γκράφιτι, σκουπίδια και μικροκαταστροφές. 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Αθηναίων έστειλε συνεργεία που φύτεψαν δέντρα, καθάρισαν τις επιφάνειες και αποκατέστησαν κατεστραμμένα παγκάκια. Εκτός από το κοντέινερ, οι αρμόδιοι απομάκρυναν και ένα κλειστό περίπτερο που «ήταν ρημαγμένο και λειτουργούσε ως "καβάτζα"», σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και επιμελήτρια εκδόσεων Γιούλα Κουγιά, που μένει τα τελευταία 40 χρόνια τα Εξάρχεια, και μίλησε επωνύμως στο LiFO.gr.

 

Οι σημερινές φωτογραφίες της από την πλατεία είναι ενδεικτικές. Το βάθρο του γλυπτού κάτω από τον κεντρικό στύλο φωτισμού είναι και πάλι σκεπασμένο από αφίσες και γκράφιτι. «Τα συνεργεία το έπλυναν, ξεκόλλησαν από το βάθρο του τις δεκάδες αφίσες και αποκατέστησαν τις σπασμένες μαρμαρόπλακες». Τώρα όμως φαίνεται πως οι βανδαλισμοί επιστρέφουν.   

 

«Έχει καεί μια λάμπα και δεν είναι ευανάγνωστο το κείμενο στο άγαλμα...
Καλό μήνα και καλά κρασιά!», γράφει η κάτοικος Γιούλα Κουγιά κάτω από αυτή τη φωτογραφία...
«Έχει καεί μια λάμπα και δεν είναι ευανάγνωστο το κείμενο στο άγαλμα... Καλό μήνα και καλά κρασιά!», γράφει η κάτοικος Γιούλα Κουγιά κάτω από αυτή τη φωτογραφία...

 

 

 

Η πλατεία τη νύχτα

Όπως μας λέει η κα Κουγιά, τις νύχτες η κατάσταση χειροτερεύει και τίποτα δεν έχει αλλάξει από όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια στην πλατεία. «Ντίλερς που βρίζονται, εξαρτημένοι από ουσίες και συμμορίες που "σκοτώνονται". Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια δεν συμβαίνει πουθενά αλλού (...) Έχουν "φύγει" οι τράπεζες, δεν έχουμε ούτε ένα ΑΤΜ, οι πολυκατοικίες έχουν σιδερόφρακτες κατασκευές».  

 

Τους τελευταίους μήνες η κα Κουγιά δημοσιεύει τακτικά υλικό από τα περιστατικά καταστροφών και έντασης, των οποίων η ίδια είναι αυτόπτης μάρτυρας. Όμως αυτή της η στάση έχει συνέπειες για την ίδια: «Με έχουνε στοχοποιήσει. Έρχονταν οι ίδιοι 10-15 κάτω από το σπίτι μου, ρίχνανε με φακό δέσμη φωτός προς τα πάνω και μου φώναζαν "καρ@@@@ δημοσιογράφα ξέρουμε ποια είσαι, θα σε κάψουμε». 

 

Και δεν είναι η μόνη που αντιδρά στα κακώς κείμενα της περιοχής. «Τις προάλλες πετούσαν μολότοφ, βγήκε ένας γείτονας στην Τοσίτσα και παραπονέθηκε "έλεος, μας πνίξατε, θα πεθάνουμε". Ως αντίποινα ξήλωσαν τον πίνακα με τα κουδούνια, η πολυκατοικία έμεινε για μήνες χωρίς κουδούνια - είναι και ένα μεγάλο έξοδο. Έσπασαν όλη τη τζαμαρία», λέει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως είναι «ψυχικά κοπιαστικό» να ζει κανείς στην περιοχή, έχοντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σοβαρά, καθημερινά προβλήματα.  

 

Σχολιάζοντας το νέο περιστατικό βανδαλισμών και τις καταγγελίες κατοίκων, υπεύθυνοι του Δήμου δήλωσαν στο LiFO.gr πως: «όσες φορές και να χρειαστεί θα πάμε και θα ξαναπάμε», για την αποκατάσταση της εικόνας στην πλατεία.