Ανακοίνωση για τους Έλληνες ατμιστές από ΣΕΕΠΑ - Τι υποστηρίζει για την υπόθεση με το θάνατο και τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Ανακοίνωση για τους Έλληνες ατμιστές από ΣΕΕΠΑ - Τι υποστηρίζει για την υπόθεση με το θάνατο και τα κρούσματα στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος παίρνει θέση απέναντι στο ιατρικό θέμα,για το θάνατο ενός ατμιστή και τα δεκάδες κρούσματα πνευμονοπάθειας που ανησυχούν τις ΗΠΑ.

Αν και επισήμως στο εξωτερικό όλες οι περιπτώσεις είναι ακόμη υπό διερεύνηση και όλοι τονίζουν πως υπάρχουν ερωτηματικά από τους γιατρούς, ο ΣΕΕΠ σπεύδει να υποστηρίξει πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες ατμιστές– Παράνομα προϊόντα η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας».

Τι υποστηρίζει ο ΣΕΕΠ:

«Πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με πνευμονοπάθεια που οδήγησε περίπου 100 Αμερικανούς που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα στο νοσοκομείο, ανησύχησε τους Έλληνες ατμιστές. Πάνω στην προσπάθεια προσέγγισης αναγνωστών χρησιμοποιήθηκαν ακόμη μια φορά τρομακτικοί τίτλοι που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Εμείς στον ΣΕΕΠΑ, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τους Έλληνες ατμιστές για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με αυτή τη «μυστηριώδη» ασθένεια. Ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού Inverse αποκάλυψε ότι τα κρούσματά της συνδέονται με χρήση υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης (όχι CBD), της Αμερικανικής "εταιρείας" Dank Vapes, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αυτή η εταιρεία είναι στην πραγματικότητα μια εταιρεία «φάντασμα» καθώς ισχυρίζεται ότι εδρεύει στην Καλιφόρνια αλλά δεν έχει εκδοθεί ποτέ άδεια λειτουργίας στα στοιχεία της.

Ο Μαρκ Χοάσι, ιδρυτής εφαρμογής που επικεντρώνεται στην κάνναβη, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από τυχαίους ανθρώπους στο γκαράζ τους. Τα υγρά ατμίσματος όπως της Dank Vapes που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Οι χρήστες τέτοιων προϊόντων δεν είναι θύματα του ατμίσματος αλλά θύματα της προσπάθειας να προμηθευτούν φθηνά μεν, απαγορευμένα ωστόσο προϊόντα, με ελκυστική συσκευασία, σε πολύ χαμηλή τιμή. Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ' επέκταση η Ελλάδα.

Ο ΣΕΕΠΑ παρακολουθεί όλες τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το άτμισμα και έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες μέλη του προσφέρουν πάντα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στους Έλληνες ατμιστές. Προϊόντα που έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Προϊόντα που πληρούν προδιαγραφές αυστηρότερες και από αυτές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «μυστηριώδης πνευμονοπάθεια» δεν απειλεί τους ατμιστές. Η συστηματική και ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση απειλεί τους καταναλωτές και οικοδομεί σύγχυση στους καπνιστές της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα παραπάνω αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΑ, αλλά είναι σημαντικό και θα πρέπει να σημειωθεί πως το ρεπορτάζ του Inverse στο οποίο αναφέρεται είναι μiας εβδομάδας και δημοσιεύθηκε προτού ανακοινωθεί ο θάνατος ατμιστή και αυξηθούν τα κρούσματα στα νοσοκομεία. Διεθνώς, ο Τύπος είναι ακόμη αρκετά επιφυλακτικός με την υπόθεση η οποία απασχολεί τις ΗΠΑ και ακόμη πιο επιφυλακτικοί είναι οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς. Κανείς δεν μπορεί να συμπεράνει με ασφάλεια πως «παράνομα προϊόντα είναι η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας» αν και υπάρχουν δείγματα πως συνδέεται.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ